Artemisia annua

Cukrzyca jest bardzo złożoną i szybko rozwijającą się chorobą na całym świecie,

zarówno w krajach rozwiniętych, jak i rozwijających się. Światowa organizacja zdrowia (WHO) definiuje cukrzycę jako wieloaspektową grupę zaburzeń, które upośledzają metabolizm węglowodanów, tłuszczy i białek spowodowany brakiem wydzielania insuliny i / lub zmniejszoną na nią wrażliwością.

W przeprowadzonych na szeroką skalę badaniach udokumentowano, że działanie ekstraktów z Artemisia annua spowodowane aktywnymi związkami tych roślin, jest skuteczne w obniżaniu poziomu glukozy we krwi. Pomimo wielu leków przeciwcukrzycowych na rynku farmaceutycznym, protokoły lecznicze pochodzenia naturalnego są stosowane z powodzeniem w leczeniu wszystkich tego typów zaburzeń i zyskują coraz większą popularność.

Ponieważ cukrzyca jest najczęstszym zaburzeniem endokrynologicznym dotykającym miliony ludzi na całym świecie, leki ziołowe zyskują na popularności w leczeniu tego typu schorzeń i wynikających z nich powikłań.

W wielu eksperymentach naukowcy prowadzący badania wykazali, że Artemisia annua może być wykorzystywana do odbudowy komórek wysepek trzustkowych wytwarzających insulinę – poprzez przekształcenie komórek alfa w komórki beta. Komórki alfa zwykle wytwarzają glukagon, zwiększając poziom cukru we krwi, a z drugiej strony ich antagoniści, komórki beta, wytwarzają insulinę, która obniża poziom cukru we krwi, a tym samym chroni przed cukrzycą.

W chorobie autoimmunologicznej jaką niewątpliwie jest cukrzyca, organizm niszczy komórki beta wytwarzające insulinę w trzustce. Hormon insuliny ma za zadanie dostarczać cukier do komórek, który następnie służy do wytwarzania energii. Jednak w przypadku niedoboru insuliny cukier zaczyna gromadzić się we krwi, tym samym wzrasta jego poziom. Należy wówczas podawać insulinę, aby zapobiec ostrym zaburzeniom metabolicznym, uszkodzeniu naczyń krwionośnych, nerwów i wielu narządów. Artemisia annua wpływa na właściwości komórek alfa w ten sposób, że zaczyna  je pobudzać do produkcji insuliny.

Artemisia wydaje się celować w cukrzycę na różnych etapach.

Po pierwsze, chroni komórki produkujące insulinę przed toksycznymi czynnikami związanymi z niedoborem insuliny. Liczne badania zarówno na modelach zwierzęcych, jak i in vitro (w probówkach) wykazały, że Atremisia annua zwiększa uwalnianie insuliny z komórek produkujących insulinę, co przynosi ostateczną korzyść zmniejszenia wysokiego poziomu glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą. Wykazano również, że Artemisia a. hamuje trawienie węglowodanów w jelitach, przez co do krwiobiegu uwalniana jest mniejsza ilość glukozy. Równolegle promuje również transport i magazynowanie glukozy w wyspecjalizowanych komórkach do przechowywania glukozy. Efekty te prowadzą do obniżenia poziomu glukozy we krwi, a tym samym łagodzą powszechnie występującą w organizmie toksyczności wynikające z wysokiego stężenia glukozy.

Produkty ziołowe mogą zawierać wiele składników aktywnych i związków, które działają na wielu płaszczyznach. Wpływają one na wiele szlaków biologicznych i łagodzą objawy cukrzycowe, zapewniając tym samym wieloaspektowe korzyści.

Artemisia annua nazywana „cudowną rośliną”

zawiera ponad 400 istotnych dla zdrowia składników, które mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, immunostymulujące. Imponująca jest również potencjał antyoksydacyjny rośliny: zdolność do usuwania wolnych rodników, chroni przed chorobami zwyrodnieniowymi, takimi jak reumatyzm lub zapalenie stawów. Ponadto Artemisia annua może również pomóc w alergiach, boreliozie, stanach zapalnych, pasożytach i zakażeniach grzybiczych, a także wpływać na walkę z rakiem.