Moringa oleifera,
znana jako moringa lub malungay, jest drzewem pochodzącym z północnych Indii. Przez organizacje narodowe nazwana “drzewem życia”, zawiera bowiem ogromną listę właściwości odżywczych i leczniczych. To aktywator metabolizmu, oczyszczacz, ochraniacz wątroby, mobilizuje płyny ustrojowe (homeostazy) i odtruwa z toksyn. Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwastmatyczne, przeciw-nadciśnieniowe, hormonalne, wspomaga wzrost włosów, nawilża, wzmacnia mięśnie i kości, poprawia czujność umysłową i pamięć.
Moringa oleifera jest zdolna do dostarczenia tego, czego organizm potrzebuje najbardziej. Zawiera 92 różne składniki odżywcze i 46 rodzai przeciwutleniaczy. Mówi się, że leczy około trzystu chorób i zawiera prawie wszystkie witaminy znajdujące się w owocach i warzywach. Moringa jest pokarmem, więc organizm absorbuje go naturalnie, w przeciwieństwie do suplementów. Oprócz 46 przeciwutleniaczy zawiera 18 znanych aminokwasów. Kiedy organizm wchłonie aminokwasy, wówczas wytwarza naturalnie “glutation”. A glutation pomaga wypłukać toksyny. Analizy fitochemiczne wykazały, że jego liście są szczególnie bogate w potas, wapń, fosfor, żelazo, witaminy A i D, niezbędne aminokwasy, a także takie znane przeciwutleniacze, takie jak
β-karoten, witamina C i flawonoidy. Ilość sproszkowanej moringii dopasowujemy do potrzeb indywidualnie, często występują herxy związane z uruchomieniem procesu detoksykacyjnego.