Orzech włoski

0
566

Artykuł 13 skonsolidowana lista zdrowotnych oświadczeń dotyczących żywności


 

Numer twierdzenia: 3400

Ujednolicony składnik żywnościowy / substancja: Orzech włoski 

Skonsolidowany związek zdrowotny: Orzech włoski (Juglans regia L.) jest źródłem antyoksydantów, które mogą chronić komórki i tkanki przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Skonsolidowany przykład sformułowania: Antyoksydanty mogą chronić przed wolnymi rodnikami i pomagać w przypadku niedoboru lub nadmiaru składników odżywczych w diecie. Antyoksydanty ograniczają produkcję utlenianego cholesterolu. Zapewniają ochronę przed działaniem wolnych rodników spowodowanym stresem, nadużywaniem alkoholu, ekspozycją na promieniowanie UV lub zanieczyszczonymi warunkami atmosferycznymi.

Komentarze EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) 0

Termin EFSA został opublikowany.

Liczba podobnych związków zdrowotnych: 1


IT 65462

Podobne twierdzenie dotyczące żywności/substancji: Orzech włoski

Podobny związek związany ze zdrowiem: Orzech włoski (Juglans regia L.) jest źródłem antyoksydantów, które mogą chronić komórki i tkanki przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Podobne sformułowanie: Antyoksydanty mogą chronić przed wolnymi rodnikami i pomagać w przypadku niedoboru lub nadmiaru składników odżywczych w diecie. Antyoksydanty ograniczają produkcję utlenianego cholesterolu. Zapewniają ochronę przed działaniem wolnych rodników spowodowanym stresem, nadużywaniem alkoholu, ekspozycją na promieniowanie UV lub zanieczyszczonymi warunkami atmosferycznymi.

Warunki użytkowania: Do okładów i kąpieli siedzących: 2-3 g liści na 100 ml wody; spożywanie 20-84 g/dziennie (ok. 4 orzechy włoskie bez skorupek równoważą około 20 g) codziennie; wywar z liści: 1 g na 100 ml wody, 1 filiżanka po posiłku; nalewka: 3 g liści na 100 ml wina; napar: 5 g suszonych liści na 2,5 dl wody, 1 filiżanka dziennie na pusty żołądek.

 

 



Artykuł 13 skonsolidowana lista zdrowotnych oświadczeń dotyczących żywności


 

Numer twierdzenia: 3401

Ujednolicony składnik żywnościowy / substancja: Orzech włoski 

Skonsolidowany związek zdrowotny: Przyczynia się do obrony organizmu przed czynnikami zewnętrznymi.

Skonsolidowany przykład sformułowania: Zwiększa fizjologiczną odporność organizmu w przypadku wystąpienia ciężkich warunków atmosferycznych.

Komentarze EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) 3

Termin EFSA został zawieszony.

Liczba podobnych związków zdrowotnych: 1


IT 65466

Podobne twierdzenie dotyczące żywności/substancji: Orzech włoski

Podobny związek związany ze zdrowiem: Przyczynia się do obrony organizmu przed czynnikami zewnętrznymi.

Podobne sformułowanie: Zwiększa fizjologiczną odporność organizmu w przypadku wystąpienia ciężkich warunków atmosferycznych.

Warunki użytkowania: Do okładów i kąpieli siedzących: 2-3 g liści na 100 ml wody; spożywanie 20-84 g/dziennie (ok. 4 orzechy włoskie bez skorupek równoważą około 20 g) codziennie; wywar z liści: 1 g na 100 ml wody, 1 filiżanka po posiłku; nalewka: 3 g liści na 100 ml wina; napar: 5 g suszonych liści na 2,5 dl wody, 1 filiżanka dziennie na pusty żołądek.

 

 



Artykuł 13 skonsolidowana lista zdrowotnych oświadczeń dotyczących żywności


 

Numer twierdzenia: 3402

Ujednolicony składnik żywnościowy / substancja: Orzech włoski 

Skonsolidowany związek zdrowotny: Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Skonsolidowany przykład sformułowania: Wspiera funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Pomaga utrzymać regularność jelit.

Komentarze EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) 0

Termin EFSA został zawieszony.

Liczba podobnych związków zdrowotnych: 1


IT 65464

Podobne twierdzenie dotyczące żywności/substancji: Orzech włoski

Podobny związek związany ze zdrowiem: Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.

Podobne sformułowanie: Wspiera funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Pomaga utrzymać regularność jelit.

Warunki użytkowania: Do okładów i kąpieli siedzących: 2-3 g liści na 100 ml wody; spożywanie 20-84 g/dziennie (ok. 4 orzechy włoskie bez skorupek równoważą około 20 g) codziennie; wywar z liści: 1 g na 100 ml wody, 1 filiżanka po posiłku; nalewka: 3 g liści na 100 ml wina; napar: 5 g suszonych liści na 2,5 dl wody, 1 filiżanka dziennie na pusty żołądek.

 

 



Artykuł 13 skonsolidowana lista zdrowotnych oświadczeń dotyczących żywności


 

Numer twierdzenia: 3403

Ujednolicony składnik żywnościowy / substancja: Orzech włoski 

Skonsolidowany związek zdrowotny: Pomaga utrzymać fizjologiczne poziomy lipidów i cholesterolu we krwi.

Skonsolidowany przykład sformułowania: Poprzez zrównoważoną dietę pomaga kontrolować metabolizm lipidów (cholesterolu i triglicerydów). Jest naturalnym źródłem, które utrzymuje fizjologiczną równowagę tłuszczów we krwi.

Komentarze EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) 0

Termin EFSA został zawieszony.

Liczba podobnych związków zdrowotnych: 1


IT 65465

Podobne twierdzenie dotyczące żywności/substancji: Orzech włoski

Podobny związek związany ze zdrowiem: Pomaga utrzymać fizjologiczne poziomy lipidów i cholesterolu we krwi.

Podobne sformułowanie: Poprzez zrównoważoną dietę pomaga kontrolować metabolizm lipidów (cholesterolu i triglicerydów). Jest naturalnym źródłem, które utrzymuje fizjologiczną równowagę tłuszczów we krwi.

Warunki użytkowania: Do okładów i kąpieli siedzących: 2-3 g liści na 100 ml wody; spożywanie 20-84 g/dziennie (ok. 4 orzechy włoskie bez skorupek równoważą około 20 g) codziennie; wywar z liści: 1 g na 100 ml wody, 1 filiżanka po posiłku; nalewka: 3 g liści na 100 ml wina; napar: 5 g suszonych liści na 2,5 dl wody, 1 filiżanka dziennie na pusty żołądek.

 

 



Artykuł 13 skonsolidowana lista zdrowotnych oświadczeń dotyczących żywności


 

Numer twierdzenia: 3404

Ujednolicony składnik żywnościowy / substancja: Orzech włoski 

Skonsolidowany związek zdrowotny: Wspiera funkcję wydalniczą nerek.

Skonsolidowany przykład sformułowania: Pomaga fizjologicznie usuwać nadmiar płynów z organizmu. Pomaga usunąć nadmiar płynów fizjologicznych, który często powoduje niesatysfakcjonujące zmiany skórne. Wspiera normalne funkcjonowanie pęcherza moczowego.

Komentarze EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) 0

Termin EFSA został opublikowany.

Liczba podobnych związków zdrowotnych: 1


IT 65463

Podobne twierdzenie dotyczące żywności/substancji: Orzech włoski

Podobny związek związany ze zdrowiem: Wspiera funkcję wydalniczą nerek.

Podobne sformułowanie: Pomaga fizjologicznie usuwać nadmiar płynów z organizmu. Pomaga usunąć nadmiar płynów fizjologicznych, który często powoduje niesatysfakcjonujące zmiany skórne. Wspiera normalne funkcjonowanie pęcherza moczowego.

Warunki użytkowania: Do okładów i kąpieli siedzących: 2-3 g liści na 100 ml wody; spożywanie 20-84 g/dziennie (ok. 4 orzechy włoskie bez skorupek równoważą około 20 g) codziennie; wywar z liści: 1 g na 100 ml wody, 1 filiżanka po posiłku; nalewka: 3 g liści na 100 ml wina; napar: 5 g suszonych liści na 2,5 dl wody, 1 filiżanka dziennie na pusty żołądek.

 

 



Artykuł 13 skonsolidowana lista zdrowotnych oświadczeń dotyczących żywności


 

Numer twierdzenia: 4424

Ujednolicony składnik żywnościowy / substancja: Juglans regia – Pączki – Orzech włoski

Skonsolidowany związek zdrowotny: Działając jako eliminatory wolnych rodników, chronią komórki skóry.

Skonsolidowany przykład sformułowania: Pomaga utrzymać zdrową skórę/warstwę nabłonkową.

Komentarze EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) 0

Termin EFSA został opublikowany.

Liczba podobnych związków zdrowotnych: 1


IT 65463

Podobne twierdzenie dotyczące żywności/substancji: Juglans regia – Pączki – Orzech włoski

Podobny związek związany ze zdrowiem: Działając jako eliminatory wolnych rodników, chronią komórki skóry.

Podobne sformułowanie: Pomaga utrzymać zdrową skórę/warstwę nabłonkową.

Warunki użytkowania: Pączki orzecha włoskiego są tradycyjnie spożywane jako składnik normalnej diety. Zalecane dzienne spożycie wynosi równowartość 120 mg.


Źródła: 

Fernando Piterà, Commpendio di Gemmoterapia clinica (Meristemoterapia) con indice clinica, Genova, Sept.2000,

pg.80, 81, 127, 197, 287, 295

Bruno Brigo, ‘ La fitoterapia, la gemmoterapia. 211 sindromi cliniche trattate con

fitocomplessi e gemmoderivati.1997, Tecniche Nuove, Milano. pg.419, 551, 568, 616

WeissR.F. lehrbuch der

Phytotherapie, vierte auflage,Hippokrates Verlag, Stuttgart, 1992. 3. Firentzouli F.Fitoterapia in otorinolaringoiatria,

Tecniche Nuove, Milano,1993.

Massimo Rossi,Tinture Madri in fitoterapia, Studio Edizioni, Milano, Prima

edizione: aprilie 1992, pg.210