Najnowsze badania potwierdzają, że w ludzkim organizmie może przebywać ponad 300 gatunków pasożytów. Wbrew obiegowemu poglądowi, że pasożyty żyją jedynie w naszym jelicie grubym, można je odkryć w każdej części naszego ciała. Żyją w płucach, mięśniach, stawach, wątrobie, przełyku, krwi, oczach, a także w mózgu. Dostają się one do organizmu człowieka różnymi drogami.
W organizmach 95% dorosłych ludzi zamieszkuje co najmniej 5 gatunków pasożytów:
– inwazja owsików sięga 95% ludności
– włosogłówki – 80% ludności
– glisty – 80% ludności
– zakażenie lambliami już u niemowląt dochodzi do 80%
Najczęściej zarażenie pasożytami związane jest ze spożyciem zakażonej wody i żywności.
Pasożyty przedostają się do naszego wnętrza przez ukąszenie komara, a nawet poprzez powietrze, w którym kurz stanowi transport dla jajeczek pasożytów.
Kocie i psie pchły przenoszą jajeczka glist. Zwierzęta, rozgryzając je, połykają jajeczka i poprzez swój wilgotny oddech rozsiewają je na odległość do 5 metrów.
Często zarażenie ma miejsce podczas kąpieli w zbiornikach słodkowodnych.
Coraz częstsze są również zarażenia noworodków jeszcze w łonie matki.
Jajeczka owsików zachowują żywotność do 6 miesięcy i przez bieliznę osobistą, pościel, maskotki i ręce dostają się do ust dzieci.
Jajeczka glist trafiają do nas przez źle umyte truskawki, pietruszkę, koperek, jabłka, winogrona, gruszki, śliwki itp.
Szaszłyki lub domowa słonina to 95% gwarancja zarażenia włośnicą.
Solona i suszona ryba oraz kawior są przyczyną zarażenia tasiemcem, który osiąga długość 14 metrów i który może przeżyć w Waszych organizmach do 25 lat.
Zarazić można się przez brudne ręce i to nie tylko swoje, ale i sprzedawców, kucharzy, kelnerów.
Jajeczka pasożytów podróżują na pieniądzach i poręczach środków transportu publicznego. Wysokie stężenie pasożytów obserwuje się w takich produktach żywnościowych jak bekon, wędzona kiełbasa, szynka, parówki, wieprzowina w każdej formie, wołowina, baranina, drób.
Objawy obecności pasożytów w organizmie mogą manifestować się w najróżniejszych narządach i układach:
W układzie trawiennym: gazy, wzdęcia, odbijanie, biegunka, zaparcie, uczucie palenia i skurcze jelit, zakłócenia perystaltyki, zespół drażliwego jelita, śluz w stolcu, zespół złego wchłaniania, nietolerancje pokarmowe, niski lub wysoki poziom cukru we krwi, nienasycony apetyt lub jego brak, anoreksja, nadwaga, niedowaga.
W systemie odpornościowym: zespół chronicznego zmęczenia, osłabienie, częste przeziębienia i grypy, chroniczny nieżyt nozdrzy tylnych, częste infekcje zatok.
W układzie mięśniowym i nerwowym: otępienie umysłowe, problemy z pamięcią, zaburzenia snu i bezsenność, zgrzytanie zębami, osłabienie słuchu i wzroku, bóle mięśni i stawów.
Oznaki zewnętrzne: alergie, wykwity skórne, pokrzywki, obrzęki, egzema, trądzik, białe plamy wokół ust, opuchnięcie warg, niebieskie zabarwienie białkówek oczu, świąd odbytu, uszu. Wygląd zewnętrzny człowieka mocno zanieczyszczonego pasożytami jest również dość charakterystyczny. Blada skóra i sińce pod oczami stanowią charakterystyczne objawy obecności stworów, ale również pękanie pięt, rozdwajanie paznokci, nadmierne ślinienie. Inne objawy to chrapanie i zgrzytanie zębami, tendencja do zaśluzowanych i powiększonych migdałów.
Objawy emocjonalne również mogą być związane z obecnością pasożytów. Wśród nich znajdziemy apatię, depresję, nerwicę, niepokój, uczucie bezsilności, rozdrażnienie, nadaktywność ruchowa u dzieci.
Pasożyty najczęściej występujące u człowieka:
Glista ludzka (łac. Ascarislumbricoides) Jest pasożytem należący do gromady nicieni. Bytuje w jelicie cienkim człowieka i może w nim przeżyć ok. 1 roku. Glista ludzka wywołuje chorobę zwaną glistnicą lub askariozą, będąca najczęstszą chorobą pasożytniczą na świecie. Zakażenie glistą ludzką zazwyczaj jest bezobjawowe. Niepokojące symptomy pojawiają się dopiero wówczas, kiedy dojdzie do intensywnej inwazji pasożytów.
Objawy zarażenia glistą ludzką obejmują:
– bóle brzucha
– mokry kaszel i niekiedy duszność (w okresie przechodzenia pasożyta przez płuca)
– nieżyt górnych dróg oddechowych
– napady astmy
– utrata apetytu
– spadek masy ciała
– nudności lub wymioty
– biegunka
– nieregularne wypróżnienia
– objawy alergiczne (pokrzywka, świąd skóry, obrzęk twarzy, łzawienie, zapalenie spojówek)
– bezsenność
– nadmierna pobudliwością nerwowa
– objawy, które przypominają padaczkę
– bóle głowy nieżyty górnych dróg oddechowych, napady astmy).
Objawy przewlekłej i nieleczonej glistnicy:
– niedożywienie
– niedobór składników pokarmowych (zwłaszcza witamin A,C i B12)
– niedrożność jelit
– zatkanie dróg żółciowych i przewodu trzustkowego
– ostre zapalenie trzustki
– niedrożność dróg oddechowych
– niedrożność jelit
Tasiemiec
Zakażenie często przebiega bezobjawowo, a pierwsze objawy pojawiają się przy jej rozwiniętej postaci. W organizmie człowieka tasiemiec może żyć tak długo, jak długo żyje jego żywiciel. Długość jego może niekiedy dochodzić do 10 m.
Objawy spowodowane tasiemcem nieuzbrojonym:
– bóle brzucha
– kolki
– przelewanie w brzuchu
– spadek wagi
– nudności
– wymioty
– biegunki lub zaparcia
– chudnięcie
– osłabienie
– niedokrwistość
– większy lub mniejszy niż zwykle apetyt
– przetoka odbytu (miejscowe zakażenie lub nadkażenie skóry)
– niedokrwistość związana z niedoborem witaminy B12
– reakcje skórne związane z produktami metabolizmu tasiemca
Wągrzyca to zarażenie jajami tasiemca uzbrojonego i jest bardzo niebezpieczną chorobą.
Objawy spowodowane tasiemcem nieuzbrojonym:
– bóle brzucha
– wymioty
– osłabienie
– utrata masy ciała
– brak apetytu
– biegunki
– zaparcia
– problemy żołądkowe
– awitaminoza
– nadmierna pobudliwość
Objawy wągrzycy po przeniknięciu poza układ pokarmowy:
– bóle głowy
– drgawki
– problemy z widzeniem
– padaczka
– zniekształcenia oka (jeżeli wągry tasiemca umiejscowią się w gałce ocznej)
– hipereozynofilia (nadmierne podwyższenie liczby eozynocytów we krwi powyżej 1,5 G/L, a w tkankach mogą się pojawiać nacieki eozynofilowe)
Owsik ludzki Owsica może przebiegać objawowo a także zupełnie bezobjawowo. W okolicach odbytu można zauważyć owsiki – białe, ruchliwe, jednocentymetrowe niteczki.
Objawy owsicy: – swędzenie w okolicach odbytu, szczególnie wieczorem
– problemy ze snem i bezsenność
– stany zapalne skóry i podrażnienia.
– niepokój
– problemy z koncentracją – brak apetytu.
– bladość skóry
– podkrążone oczy.
– zgrzytanie zębami.
– nudności
– bóle brzucha
Powikłania w zakażeniu owsicą:
– zapalenie wyrostka robaczkowego
– zapalenie jelita grubego
– zapalenie jajowodu
– przewlekłe stany zapalne w obrębie narządów miednicy
Diagnostyka pasożytów
Najczęściej obecność pasożytów określa się za pomocą badania kału. Efektywność takiego badania wynosi 12-20%. Stosując tę metodę można odkryć obecność pasożytów jedynie w przypadku, jeśli laborant zauważy jajeczka pod mikroskopem. Jednak należy wziąć pod uwagę, że jeśli pasożyt nie złożył jaj w okresie, kiedy było prowadzone badanie, to pozostanie niezauważony. Dokładniejsza jest metoda serologiczna określająca obecność we krwi antyciał przeciw helmintom. Niestety, działa ona tylko w późnym stadium zarażenia i jej skuteczność wynosi zaledwie 55-60%.
Skuteczne zwalczanie zakażeń pasożytniczych opiera się na czterech zasadach:
– diecie
– zwalczaniu pasożytów farmakologicznie i preparatami ziołowymi
– odtruwaniu organizmu
– wzmacnianiu odporności immunologicznej
Pasożyty a dieta
* Dieta, zioła, suplementy, odkwaszanie nie wystarczą, żeby do końca oczyścić organizm z pasożytów, są jednak bardzo ważne. Ich zadaniem jest zagłodzenie pasożyta (w przypadku diet) lub stworzenie mu niesprzyjającego środowiska, aby sam opuścił organizm lub obumarł. Nie są to jednak skuteczne metody na wszystkie typy pasożytów. Nie ma możliwości, aby działały na większość pierwotniaków bytujących w układzie krwionośnym, limfatycznym nerwowym lub przewodach trzustkowych czy żółciowych. Nie będą także działać na groźne przywry pozajelitowe.
* Dieta musi być pozbawiona m.in. pszenicy, cukru i słodyczy, bardzo słodkich owoców, często też powinna być bezmleczna. Wilgotne środowisko, które tworzą w organizmie te produkty, jest świetną pożywką dla wspominanych pasożytów w postaci robaków, grzybów czy bakterii.
* Unikajmy również pokarmów, które mogą być zakażone pasożytami niedogotowane mięsa, ryby, surowe orzechy włoskie oraz warzywa jak sałata, pietruszka, seler powinny być poddawane obróbce termicznej. Wybierajmy pokarmy odstręczające pasożyty, a więc gorzkie, ostre lub kwaśne smaki.
Pokarmy i zioła o właściwościach przeciwpasożytniczych:
Warzywa: burak, kapusta, marchew, czosnek, por, cebula, rzodkiew, szczaw, szczypior, papryka, pietruszka, seler (spożywane na surowo).
Przyprawy: oman: koper włoski, goździki, pieprz cayenne, szałwia, imbir, chrzan, tymianek, kminek, curry, kurkuma, gorczyca, prażone nasiona dyni.