Kurkumina to polifenol o niesamowitych właściwościach
przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych, przeciwdrożdżakowych, przeciwwirusowych i przeciwpasożytniczych. Jest składnikiem przyprawy pochodzącej z Curcuma longa. U osób z Lyme pomaga wzmocnić układ odpornościowy obniżając nadmiar cytokin prozapalnych, które inicjują reakcje zapalne w organizmie. U osób chorujących przewlekle jest niezbędna aby wzmocnić pracę układu odpornościowego, zmniejszyć ból, ograniczyć reakcje jarisch-herxheimer.
Pobudza układ odpornościowy
do niszczenia białek, których złogi utrudniają przewodzenie impulsów nerwowych w wielu obszarach mózgu. Złogi pozostałe odpowiadają za obumieranie neuronów, wywołując zaburzenia pamięci i osobowości.
U chorych z Lyme infekcja zwiększa ilość kwasów chinolinowych. Podwyższona norma tego kwasu powoduje dysfunkcje mózgu, które obserwujemy u chorych na Alzheimera czy Parkinsona. Kurkumina poprzez swoje silne działanie antyoksydacyjne obniża poziom kwasu chinolinowego. Polecana jest u osób mających trudności w przetwarzaniu informacji lub ze słabą pamięcią. Udowodniono, że kurkumina przyśpiesza procesy poznawcze mózgu poprzez zawarty w niej tumeron, który pobudza namnażanie komórek nerwowych mózgu. Do takich wniosków doszli dr Milan Fiala z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles i niemieccy naukowcy z Instytutu Medycyny i Neurofizjologii w Julich. U osób chorujących na Lyme i koinfekcje kurkumina jest wskazana jako środek przeciwbakteryjny.
W badaniach wykazano właściwości antybakteryjne
m.in. wobec szczepów Escherichia coli, Salmonelli, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori (kurkumina niszczy aż 65 szczepów tej bakterii oraz regeneruje komórki zaatakowane przez nią).
Liczne badania wskazują na silne przeciwzapalne działanie kurkuminy.
Zmniejsza ona ekspresję enzymu COX-2 związanego z większością stanów zapalnych. Hamuje ekspresję enzymu prozapalnego ALOX5, jak również zmniejsza ekspresję cytokin Tumor Necrosis Factor (najbardziej zapalnych cytokin), Interkuliny 1, Interkuliny 6, Interkuliny 8.
Kurkumina to silny przeciwutleniacz co przyczynia się do jego działania przeciwzapalnego.
Wieloletnie badania potwierdzają, że kurkumina: hamuje rozwijanie się cukrzycy typu II, hamuje infekcję HIV, chroni wątrobę przed uszkodzeniami, zwiększa wydzielanie się żółci, zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych, hamuje rozwój miażdżycy i wielu chorób serca, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów, zapobiega reumatoidalnemu zapaleniu stawów, obniża poziom histaminy i podwyższa produkcję kortyzolu, skutecznie zapobiega mutacjom wywołanym przez kilka powszechnych substancji rakotwórczych, zwiększa przemianę materii, co sprzyja utracie masy ciała blokując tworzenie się komórek tłuszczowych.
Do substancji zwiększających przyswajalność kurkuminy należy ostra papryka lub piperyna zawarta w czarnym pieprzu. Aby zwiększyć przyswajalność kurkuminy wykorzystuje się również albuminy oraz kompleksy zawierające jony metali: Se2+,Mg2+,Cu2+Zn2+.
W długotrwałym przyjmowaniu kurkuminy jej działanie jest nietoksyczne w przeciwieństwie do leków przeciwzapalnych jak hydrokortyzon. Działanie kurkuminy wspomagają olejki eteryczne kurkumy, które również mają właściwości przeciwbakteryjne.
Kurkuminy nie należy zażywać w ciąży. Należy skonsultować się z lekarzem przed dodaniem kurkuminy do swojego protokołu leczenia Lyme, ponieważ może wchodzić w interakcje z innymi lekami lub ziołami stosowanymi w protokole.
Kurkumina ma właściwości rozrzedzające krew o czym należy pamiętać przed zabiegiem operacyjnym lub stosując leki rozrzedzające krew. Jeżeli w ciągu kilku pierwszych dni stosowania kurkuminy wystąpi świąd, obrzęk lub pojawią się zmiany skórne należy przerwać spożywanie kurkuminy i skontaktować się z lekarzem. Kurkumina w wysokich dawkach może prowadzić do niestrawności, w takim przypadku należy obniżyć dawkę lub zaprzestać jej podawania.