Problemy z drożdżami

1
3724
candida drozdze

Candida i inne drożdże są normalnymi kolonizatorami naszych błon śluzowych, w tym jamy ustnej, jelit i pochwy. W normalnych okolicznościach nam nie przeszkadzają. Ich liczba jest ograniczona przez nasz układ odpornościowy i obecność pożytecznych bakterii, które hamują ich wzrost. Jednak w pewnych okolicznościach drożdże mogą przerastać i powodować problemy.

Pacjenci z boreliozą są szczególnie podatni na te problemy ze względu na długie cykle antybiotyków.

Przerost drożdży może prowadzić do miejscowych problemów, takich jak zapalenie pochwy, wzdęcia jelit i gazy, a także pleśniawki w jamie ustnej. Ale może również prowadzić do problemów ogólnoustrojowych, które nakładają się na boreliozę i mogą znacznie pogorszyć problemy związane z chorobami przenoszonymi przez kleszcze.

Mechanizm jest prawdopodobnie wieloczynnikowy, w tym uwalnianie endotoksyn z drożdży, a także reakcje alergiczne, ponieważ osoby z problemami drożdżakowymi czują się gorzej, jedząc pokarmy zawierające drożdże oraz cukier, który odżywia drożdże znajdujące się w ich jelitach.

Typowe objawy problemów z drożdżakami, często określane jako zespół wrażliwości na Candida (CSS), obejmują zmęczenie, mgłę mózgową, wahania nastroju, ból jelit, apetyt na cukier i węglowodany, wzdęcia i gazy, bóle głowy, niewyjaśnione zespoły bólowe i nawracające infekcje drożdżakowe pochwy, ust i skóry. Osoby z CSS często mają zaburzenia hormonalne, takie jak autoimmunologiczne zapalenie tarczycy i ciężki zespół napięcia przedmiesiączkowego. CSS może wywoływać zjawiska autoimmunologiczne np. są osoby ze stwardnieniem rozsianym, reumatoidalnym zapaleniem stawów i toczniem przechodzących do trwałej remisji, kiedy ich problemy z drożdżakami były właściwie leczone.

Testowanie na drożdże nie jest szczególnie satysfakcjonujące. Diagnozę stawia się na podstawie dobrej historii i przejścia na próbną dietę składającą się z pokarmów bez drożdży, często ze środkiem przeciw drożdżakom. Zwykle występuje okres wymierania podobny do reakcji Herxheimera doświadczanych przy boreliozie, a następnie następująca po nim poprawa, z zaostrzeniem objawów, gdy jesz np. ulubione lody czekoladowe.

Często są pacjenci, którzy byli już leczeni długimi cyklami antybiotyków i zaczynają się problemy z drożdżakami. Każdy, kto przyjmuje antybiotyki, powinien przyjmować leki przeciwgrzybicze i probiotyki oraz nie spożywać cukru, aby zapobiec przerostowi drożdży.

Diety bez drożdży

  • Unikaj pokarmów zawierających drożdże we wszystkich formach – pieczywa, bułek, ciastek, grzybów [wskazówka: w sklepie ze zdrową żywnością nie ma pieczywa drożdżowego].
  • Przyprawy – pikle, musztarda, soja, ketchup, oliwki, kapusta kiszona, ocet, sosy sałatkowe [wskazówka: w sałatkach zamiast octu zastąp sok z cytryny].
  • Napoje fermentowane, alkohole, cydr jabłkowy, piwo korzenne.
  • Cukier – sacharoza, fruktoza, maltoza, laktoza, glikogen, glukoza, mannitol, sorbitol, miód, syrop klonowy, cukier daktylowy, syrop ryżowy.
  • Ser, orzeszki ziemne i masło orzechowe [Podpowiedź: masło migdałowe na ciastkach ryżowych z kawałkiem jabłka lub banana to dobra przekąska].
  • Owoce – unikaj suszonych i kandyzowanych owoców, soków owocowych, jagód, melonów i winogron oraz ogranicz ilość innych owoców do jednego lub mniej dziennie.

1 KOMENTARZ

  1. Zaraz zaraz, a co tutaj w produktach zakazanych robi kapusta kiszona?!
    Przecież ona zawiera naturalne probiotyki, wspomaga nas przy antybiotykoterapii, tak samo jak ogórki kiszone i inne kiszonki naturalne powstajace w solance.

    Druga rzecz, ocet, spirytusowy zgoda, ale naturalny, niefiltrowany ocet jabłkowy? Przeciez on jest jak najbardziej zdrowy… i pomaga właśnie w tworzeniu środowiska o właściwym PH, odkwaszeniu organizmu?