Artykuł 13 skonsolidowana lista zdrowotnych oświadczeń dotyczących żywności
Numer twierdzenia: 4463
Ujednolicony składnik żywnościowy / substancja: Polygonum cuspidatum-Japoński bylica-korzenie i łodygi.
Skonsolidowany związek zdrowotny: Źródło fitohormonów ze względu na związek stilbenowy resweratrol (który może działać jako agonista estrogenów).
Skonsolidowany przykład sformułowania: Objawy menopauzy.
Komentarze EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności)
Termin EFSA został zawieszony.
Liczba podobnych związków zdrowotnych: 1
RO 92295
Podobne twierdzenie dotyczące żywności/substancji: Polygonum cuspidatum-Japoński bylica-korzenie i łodygi.
Podobny związek związany ze zdrowiem: Źródło fitohormonów ze względu na związek stilbenowy resweratrol (który może działać jako agonista estrogenów).
Podobne sformułowanie: Objawy menopauzy.
Warunki użytkowania: 10-60 mg ekstraktu standaryzowanego na 50% trans-resweratrolu.
Źródła:
Właściwości estrogenne/antyestrogenne i wymiatające (E)- i (Z)-resweratrolu – PubMed (nih.gov)
Estrogenne i antyestrogenne właściwości resweratrolu w modelach guzów sutka – PubMed (nih.gov)
Artykuł 13 skonsolidowana lista zdrowotnych oświadczeń dotyczących żywności
Numer twierdzenia: 4464
Ujednolicony składnik żywnościowy / substancja: Polygonum cuspidatum-Japoński bylica-korzenie i łodygi.
Skonsolidowany związek zdrowotny: Antyoksydant ze względu na związek stilbenowy resweratrol.
Skonsolidowany przykład sformułowania: Antyoksydant / Chroni przed wolnymi rodnikami.
Komentarze EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności)
Termin EFSA został opublikowany.
Liczba podobnych związków zdrowotnych: 1
RO 92298
Podobne twierdzenie dotyczące żywności/substancji: Polygonum cuspidatum-Japoński bylica-korzenie i łodygi.
Podobny związek związany ze zdrowiem: Antyoksydant ze względu na związek stilbenowy resweratrol.
Podobne sformułowanie: Antyoksydant / Chroni przed wolnymi rodnikami.
Warunki użytkowania:5-60 mg ekstraktu standaryzowanego na 50% trans-resweratrolu dziennie.
Źródła:
Frankel, E.,
Meyer, A., 1998, „Antioxidants in grape juices and their potential health effects”, Pharm. Biol. 36 (Supl.) 14-20