Glutation został nazwany “ojcem przeciwutleniaczy” i można by rzec, że słusznie. Dożylne podanie glutationu może błyskawicznie odtruć wątrobę. Czym więc jest tajemniczy glutation? To przeciwutleniacz, czyli minimalizuje utlenianie, zmniejszając w ten sposób uszkodzenie tkanek. Ale z drugiej strony utlenianie jest niezbędną reakcją chemiczną wykorzystywaną przez organizmy żywe do np. rozłożenia substancji odżywczych. Podczas utleniania powstają również hormony (tarczycy na wskutek reakcji wodoru i jodu). Czyli utlenianie jest procesem potrzebnym, jednak gdy jest one nadmierne, dochodzi do uszkodzenia komórek. Co się więc dzieje gdy w organizmie jest nadmiar glutationu? Mogą być zakłócone podstawowe czynności komórkowe. Istnieje obawa, że napływ krwi z glutationem przez dłuższy czas może zmniejszyć lub nawet przerwać naturalną produkcję wewnątrzkomórkową.
Glutation zbudowany jest z trzech aminokwasów, z których każdy jest prekursorem glutationu. Jest to glutamina , cysteina (NAC) i glicyna.
* Cysteina (NAC)
Ten aminokwas produkowany jest obok metioniny w naszym organizmie. Nadmiar cysteiny jak i metioniny ma charakter zapalny. Nasza dieta powinna więc być ograniczona co do spożycia metioniny. Metionina kiedy organizm uzna za stosowne jest przekształcana w cysteinę. Ale kiedy nadmiernie suplementujemy cysteinę (NAC), organizm może takiej potrzeby nie zauważyć, wówczas mamy w organizmie nadmiar wolnej metioniny. Taki stan nie trwa długo, metionina przechodzi konwersję na SAMe. Ten donor metylowy zostaje następnie przekształcony w homocysteinę. Homocysteina powinna przekształcić się z powrotem w cysteinę lub w metioninę. Ale cysteiny mamy za dużo na wskutek suplementacji więc z powrotem powstaje metionina. Koło się zamyka. chcieliśmy sobie pomóc a sobie pogorszyliśmy sprawę.
*Glicyna
Glicyna pomaga przekształcić homocysteinę w cysteinę. To w tym procesie pomocna są betaina, witamina B12, B6 i kwas foliowy. Wszyscy łykamy NAC a inny prekursor, którym jest glicyna stoi na uboczu. Glicyna jako suplement służy nam do zmniejszenia stanu zapalnego organizmu, budowania mięśni i tkanki łącznej, redukcji zmarszczek oraz poprawienia jakości snu. Ponadto, ma zbawienne działanie na zdrowie i kondycję wątroby! Glicyna wspiera zdrowie jelit. Glicyna wspomaga tarczycę, zwiększając konwersję T4 do T3 w wątrobie. Glicyna pomaga w walce z depresją. Wspiera serce i obniża ciśnienie krwi. Glicynę suplementujemy bezpiecznie w postaci Trimetyloglicyny (TMG). Badania wskazują również, że suplement ten może być jeszcze bardziej skuteczny, gdy podawany jest w połączeniu z choliną, witaminą B12 i kwasem foliowym. Naturalne źródła TMG to buraki, brokuły, ziarna, owoce morza i szpinak.
*Glutamina
Tego aminokwasu człowiek nie jest w stanie wytworzyć sam, dostarczamy go z pożywieniem. L-glutamina stanowi ponad 60% wszystkich aminokwasów budujących mięśnie człowieka. Osoby z chorobami układu immunologicznego (np. AIDS czy Lyme), mają zwiększone zapotrzebowanie na glutaminę i dlatego spadek stężenia tego aminokwasu w organizmie może być pierwszym symptomem tego rodzaju chorób. W niekorzystnych warunkach dla organizmu (stres, choroba, wysiłek fizyczny) gwałtownie wzrasta zapotrzebowanie na L-glutaminę, co zmniejsza jej zapas. Organizm produkuje pewne ilości tego aminokwasu, lecz w warunkach dużego deficytu zaczyna pozyskiwać L-glutaminę m.in. z mięśni szkieletowych w wyniku reakcji katabolicznych. L-glutamina stanowi główne paliwo dla komórek układu immunologicznego.
Skutki uboczne nadużywania glutationu mogą być pozytywne i negatywne. Zgłoszone działania niepożądane glutationu u zdrowych ludzi to zwiększone wzdęcia i luźne stolce, oraz przyrost masy ciała. Jednak u ludzi chorych sytuacja jest znacznie poważniejsza. Gdy pozakomórkowy glutation rozkłada się na jego składowe aminokwasy za pomocą enzymu gamma-glutamylotransferazy (GGT), uwalniany jest glutaminian (ekscytotoksyna) i może powodować niepożądane objawy neurologiczne. Doustny glutation to suplement diety wnoszący najwięcej siarki, którego większość rozkłada się w jelitach na aminokwasy składowe i zwiększa ilość siarki z innych źródeł pokarmowych. W obecności dysbiozy jelit (stanu, w którym szkodliwe bakterie dominują w jelicie), niektóre bakterie takie jak Streptococcus, Enterococcus i Prevotella, zamieniają siarkę w gazowy siarkowodór w znacznie wyższym tempie. Podczas gdy siarczek wodoru jest wymagany w niewielkich ilościach do sygnalizacji komórkowej, wyższe jego stężenia są toksyczne dla układu nerwowego. Padają mitochondria , może dojść do wrzodziejącego zapalenia okrężnicy.
Dr Alan Pressman, autor “Glutation, najbardziej skuteczny przeciwutleniacz”, ostrzega przed stosowaniem doustnych suplementów glutationowych przez pacjentów z wrzodami wywoływanymi przez bakterie H. pylori. Wiadomo, że doustny glutation hamuje syntezę melaniny (pigmentu odpowiedzialnego za kolor skóry i włosów), dzięki czemu skóra staje się jaśniejsza. Chociaż jest to pożądany efekt uboczny glutationu w leczeniu zaburzeń pigmentacji i różnych chorób skóry, niesie ze sobą ryzyko zwiększonej wrażliwości na słońce, ponieważ melanina służy jako ochrona przed promieniowaniem UV. Osoby chorujące na astmę powinny zachować ostrożność podczas przyjmowania doustnego glutationu. Tlenek azotu może reagować niekorzystnie z glutationem, dochodzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych, co skutkuje obniżeniem ciśnienia krwi. Ten efekt uboczny może nie być bezpieczny dla osób z niedociśnieniem. Doustny glutation zawiera zwykle dodatkowe składniki i konserwanty, które mogą powodować alergie.
źródła:
1. Effects of oral glutathione supplementation on systemic oxidative stress biomarkers in human volunteers. Allen J, Bradley RD. Journal of Alternative and Complementary Medicine, September 2011; 17(9):827-33.
2. Improvement in clinical markers in CF patients using a reduced glutathione regimen: an uncontrolled, observational study. Visca A, Bishop CT et al. Journal of Cystic Fibrosis, September 2008; 7(5):433-6.
3. A clinical trial of glutathione supplementation in autism spectrum disorders. Kern JK, Geier DA, Adams JB et al. Medical Science Monitor, December 2011; 17(12):CR677-82.
4. “Another piece of the dysbiosis puzzle – sulfur, and sulphate reducing bacteria” by Dr. Tim Gerstmar of Aspire Natural Health.
5. “Gut Flora, Nutrition, Immunity and Health” edited by Roy Fuller, Gabriela Peridigón. p. 214 – Metabolism of sulfur-containing compounds.