Nieszczelne jelita

0
1219
jelita_dieta_borelioza

Leczenie nieszczelnego jelita jest najtrudniejszym i najbardziej satysfakcjonującym krokiem w kierunku walki z Lyme. Należy pamiętać, że borelioza u dzieci ma ścisły związek (90%) z nieszczelnym jelitem, tylko 10 % to pasożyty. Jeśli uszczelnimy jelita, usuniemy pasożyty, to wówczas możemy się podjąć leczenia boreliozy. Nigdy na odwrót.

Chroniczna borelizoza w swoim obrazie testu WB charakteryzuje się wysoką wartością paska p41. To wynik negatywny. Po uszczelnieniu jelit i usunięciu pasożytów borelioza w testach WB często przyjmuje wartości dodatnie. To dobry objaw bo organizm zauważył problem i zaczyna walczyć.
Uzdrawianie nieszczelnego jelita zawsze zaczynamy od tego, aby nasz żołądek posiadał odpowiednią ilość kwasu żołądkowego. Jeśli nie produkujemy wystarczającej ilości kwasu żołądkowego, wówczas cała reszta procesu trawienia jest dysfunkcyjna. Prowadzi to do złego wchłaniania, niedożywienia oraz niedoborów witamin i składników mineralnych. Kwas żołądkowy jest naszą pierwszą linią obrony przed bakteriami, pasożytami i wirusami. Kwasowość żołądka waha się od 1,5 – 2,5 pH. To bardzo silny kwas solny. Kiedy dostanie się do przełyku, daje odczucie silnego palenia tzw. zgagi. Ludzie z łatwością sięgają po środki neutralizujące, a najczęściej po leki zwane inhibitorami pompy protonowej (IPP). Takie leki niemal natychmiast hamują wchłanianie witaminy B12. Częste ich spożywanie dosłownie wyłączy główny szlak detoksykacji organizmu: cytochrom p450. Rola tego białka polega na utlenianiu związków toksycznych oraz różnego rodzaju metabolitów w celu detoksykacji tkanek niemal wszystkich organizmów żywych. Złośliwość polega na tym, że zgaga pojawia się w 90% gdy nasz organizm produkuje za mało kwasu solnego. Nadkwasota (za duża ilość kwasu) jak i niedokwasota (zaburzenia pH oraz za mała ilość kwasu) są bardzo niekorzystne dla zdrowia. Ale co ciekawe – ich objawy są podobne. Prawidłowe trawienie może „zrestartować” chory system. Stosowanie octu jabłkowego jest dobrym, ale niewystarczającym pomysłem, kiedy nasz organizm produkuje za mało kwasu. Trzeba pamiętać również że przedawkowanie octu jabłkowego może mieć skutki uboczne, a niektóre badania wykazują że jego nadmiar doprowadza do rozpadu czerwonych krwinek. Może również doprowadzić do hipoglikemii i drastycznie obniżyć poziom potasu we krwi. Można stosować np. Betaina HCL + pepsyna. Ilość podawania kwasu jest bardzo indywidualna. Możemy dołączyć również enzymy trawienne dobrej sprawdzonej firmy. Pytanie nasuwa się jednoznaczne, mamy za dużo czy za mało kwasu? Możemy poddać się ocenie kwasu żołądkowego. Do tego testu będziemy potrzebowali sody oczyszczonej. Celem tego testu jest przybliżenie, czy żołądek wytwarza odpowiednie ilości kwasu solnego. Mieszamy w pół szklance wody 1/4 lub 1/2 łyżeczki sody i wypijamy ją na czczo. Jeśli odbije się nam po upływie 2-3 minut , to jest ok. Wczesne i częste odbijanie może być spowodowane nadmiernym wydzielaniem kwasu żołądkowego. Późne, powyżej 5 minut, jego brakiem. Test niekoniecznie jest jednoznaczny i zależy od wielu zmiennych, można go powtórzyć 2-3 razy, aby doszukać się jakiegoś powielanego wzoru. Jeśli za każdym razem wynik będzie sugerował małą ilość HCL można przeprowadzić rzetelne badanie diagnostyczne w tym kierunku. Choćby test Heidelberga.

Zdrowy żołądek wytwarza równowartość co najmniej 14 kapsułek betainy HCL w czasie posiłku. Dlaczego mamy więc zgagę (reflux) ? Żołądek nieprawidłowo opróżnia treść, która tam zalega. Zaburzona zostaje absorpcja niektórych pierwiastków i mikroelementów takich jak wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo, bor, selen itd. przez co zaburzona zostanie biochemia całego organizmu. Wzrasta ryzyko infekcji przewodu pokarmowego w tym chorób jelit. To pierwszy etap do nieszczelności. Pojawia się tendencja do alergii, a nawet astmy. Z czasem powstaje niedobór żelaza i niedokrwistość, dochodzi do zakażeń grzybiczych i bakteryjnych. Nieduże niedobory możemy uzupełniać, octem jabłkowym, wodą z cytryną i kwasem askorbinowym (witaminy C w proszku) w trakcie posiłków. Przy dużych brakach, niezbędne będzie stosowanie Betainy HCL + pepsyna.

Niedokwasota jest powszechna wśród chorych na Lyme. Chorzy skarżą się najczęściej na nieprzyjemne objawy niedługo po posiłku. Objawy te obejmują uczucie przepełnienia, bóle żołądka i jego okolic, wrażenie, że w brzuchu zalega ciężki kamień. Pojawić się mogą wzdęcia, gazy, zgaga oraz mdłości czy problemy z motoryką układu pokarmowego: biegunki lub zaparcia. Zdarza się, że biegunki i zaparcia występują naprzemiennie. Nierzadko biegunki przeciągają się, powodując osłabienie chorego, a zaparcia są na tyle dotkliwe, że trzeba pomagać organizmowi w uporaniu się z problemem. Istnieją też objawy niedokwasoty, które dają o sobie znać dopiero wtedy, kiedy niedokwasota trwa przez dłuższy czas. Należą do nich alergie pokarmowe, niedobory żelaza, słabe i łamliwe paznokcie i włosy, problemy ze skórą oraz zakażenia pasożytnicze czy zaburzenia mikroflory jelitowej. Może pojawić się nawet anemia czy problemy ze strony układu nerwowego. Jedyną drogą do odkwaszenia organizmu, jest odpowiednie zakwaszenie żołądka.