Popularność szczeci pospolitej związana jest przede wszystkim z leczeniem boreliozy. Przeprowadzono badania na szczeci pospolitej pod kątem aktywności przeciwko bakterii Borrelia burgdorferi w warunkach in vitro i zaobserwowano efekt bakteriobójczy. Wyciągi ze szczeci pospolitej działają podobnie jak powszechnie stosowany antybiotyk amoksycylina, wykorzystywany do leczenia zakażeń boreliozy.
Surowcem w przemyśle zielarskim są liście i korzeń szczeci pospolitej. Roślina wykazuje olbrzymi potencjał leczniczy ze względu na swoje właściwości :
- przeciwzapalne
- bakteriobójcze
- grzybobójcze
- immunomodulujące
- hepatoprotekcyjne
- moczopędne
- napotne
- przeciwreumatyczne
- żółciopędne
- zwiększające produkcję soków trawiennych
Substancje aktywne zwarte w szczeci pospolitej i ich korzystny wpływ na organizm
Kwas chlorogenowy:
- silny antyoksydant zapobiegający chorobom cywilizacyjnym (np. choroba niedokrwienna serca, miażdżyca, udar, degeneracja siatkówki oka, cukrzyca, zwyrodnienia plamki żółtej w oku, nowotwory, Alzhaimer)
- hamuje rozwój bakterii (gronkowiec złocisty, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, paciorkowiec kałowy, pałeczka ropy błękitnej )
- hamuje rozwój grzybów drożdżoidalnych, pleśniowych i dermatofitów (Candida albicans, Penicillium chrysogenum, Trichophyton)
- wspomaga osoby chore na cukrzycę zmniejszając ilość cukru wchłoniętego w przewodzie pokarmowym i poprawia wrażliwość tkanek na insulinę
- wykazuje działanie ochronne na wątrobę przy zatruciu tetrachlorkiem węgla oraz izotopami kobaltu i kadmu
- hamuje przemiany neuroprzekaźników GABA w ośrodkowym układzie nerwowym, które odpowiedzialne są za występowanie lęku, uczucia napięcia, drgawek
- wywiera działanie przeciwlękowe, ułatwiające zasypianie, a także uspokajające
- pobudza wydzielanie kwasów żółciowych i naturalnych steroli wykazuje zdolności do blokowania substancji kancerogennych dostających się do organizmu oraz przyspieszania ich wydalania (chroni przed wystąpieniem nowotworu piersi, jelita grubego, raka prostaty, wątroby i nerek)
Kwas kawowy:
- posiada właściwości przeciwzapalne ( zdolność neutralizowania wolnych rodników)
- w połączeniu z kofeiną wykazuje działanie tłumiące wzrost komórek zaopatrzonych w receptory estrogenowe, co zapobiega rozwojowi nowotworów (hamuje wzrost komórek nowotworowych jelita grubego i raka jamy ustnej)
- skuteczny w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych
- wykazuje właściwości żółciopędne
- działa antyagregacyjnie (przeciwmiażdżycowo) osłabiając zdolność płytek krwi do tworzenia się skrzeplin
- udowodnione właściwości fungistatyczne (hamuje wzrost grzybów)
- nasila proces fagocytozy i pobudza leukocyty do wydzielania interferonów ( substancji przeciwwirusowych), czyli wzmacnia działanie układu odpornościowego
Kwas chinowy:
- wykazuje silne działanie antyoksydacyjne
- zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych
Kwas fenolowy i ursolowy:
- wykazują właściwości hepatoprotekcyjne, czyli działają ochronnie na komórki wątroby
Saponiny wykazują właściwości:
- przeciwzapalne
- przeciwbakteryjne
- pierwotniakobójcze
- przeciwgrzybicze
- przeciwwirusowe
- wspomagające procesy wchłaniania się składników pokarmowych z jelit do krwi
Szczeć pospolita stanowi duże wsparcie w leczeniu boreliozy, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, zalecana jest również przy: wrzodach żołądka, dnie moczanowej, artretyzmie, reumatyzmie, bólach stawów, bólach kości, długotrwałych i trudnych do wyleczenia infekcji (bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych), w chorobach skóry ( trądzik, czyraki, liszaje)