Szczeć pospolita

0
15721
Dipsacus sylvestris

Popularność szczeci pospolitej związana jest przede wszystkim z leczeniem boreliozy. Przeprowadzono badania na szczeci pospolitej pod kątem aktywności przeciwko bakterii Borrelia burgdorferi w warunkach in vitro i zaobserwowano efekt bakteriobójczy. Wyciągi ze szczeci pospolitej działają podobnie jak powszechnie stosowany antybiotyk amoksycylina, wykorzystywany do leczenia zakażeń boreliozy.

Surowcem w przemyśle zielarskim są liście i korzeń szczeci pospolitej. Roślina wykazuje olbrzymi potencjał leczniczy ze względu na swoje właściwości :

  • przeciwzapalne
  • bakteriobójcze
  • grzybobójcze
  • immunomodulujące
  • hepatoprotekcyjne
  • moczopędne
  • napotne
  • przeciwreumatyczne
  • żółciopędne
  • zwiększające produkcję soków trawiennych

Substancje aktywne zwarte w szczeci pospolitej i ich korzystny wpływ na organizm

Kwas chlorogenowy:

  • silny antyoksydant zapobiegający chorobom cywilizacyjnym (np. choroba niedokrwienna serca, miażdżyca, udar, degeneracja siatkówki oka, cukrzyca, zwyrodnienia plamki żółtej w oku, nowotwory, Alzhaimer)
  • hamuje rozwój bakterii (gronkowiec złocisty, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, paciorkowiec kałowy, pałeczka ropy błękitnej )
  • hamuje rozwój grzybów drożdżoidalnych, pleśniowych i dermatofitów (Candida albicans, Penicillium chrysogenum, Trichophyton)
  • wspomaga osoby chore na cukrzycę zmniejszając ilość cukru wchłoniętego w przewodzie pokarmowym i poprawia wrażliwość tkanek na insulinę
  • wykazuje działanie ochronne na wątrobę przy zatruciu tetrachlorkiem węgla oraz izotopami kobaltu i kadmu
  • hamuje przemiany neuroprzekaźników GABA w ośrodkowym układzie nerwowym, które odpowiedzialne są za występowanie lęku, uczucia napięcia, drgawek
  • wywiera działanie przeciwlękowe, ułatwiające zasypianie, a także uspokajające
  • pobudza wydzielanie kwasów żółciowych i naturalnych steroli wykazuje zdolności do blokowania substancji kancerogennych dostających się do organizmu oraz przyspieszania ich wydalania (chroni przed wystąpieniem nowotworu piersi, jelita grubego, raka prostaty, wątroby i nerek)

Kwas kawowy:

  • posiada właściwości przeciwzapalne ( zdolność neutralizowania wolnych rodników)
  • w połączeniu z kofeiną wykazuje działanie tłumiące wzrost komórek zaopatrzonych w receptory estrogenowe, co zapobiega rozwojowi nowotworów (hamuje wzrost komórek nowotworowych jelita grubego i raka jamy ustnej)
  • skuteczny w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych
  • wykazuje właściwości żółciopędne
  • działa antyagregacyjnie (przeciwmiażdżycowo) osłabiając zdolność płytek krwi do tworzenia się skrzeplin
  • udowodnione właściwości fungistatyczne (hamuje wzrost grzybów)
  • nasila proces fagocytozy i pobudza leukocyty do wydzielania interferonów ( substancji przeciwwirusowych), czyli wzmacnia działanie układu odpornościowego

Kwas chinowy:

  • wykazuje silne działanie antyoksydacyjne
  • zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych

Kwas fenolowy i ursolowy:

  • wykazują właściwości hepatoprotekcyjne, czyli działają ochronnie na komórki wątroby

Saponiny wykazują właściwości:

  • przeciwzapalne
  • przeciwbakteryjne
  • pierwotniakobójcze
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwwirusowe
  • wspomagające procesy wchłaniania się składników pokarmowych z jelit do krwi

Szczeć pospolita stanowi duże wsparcie w leczeniu boreliozy, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, zalecana jest również przy: wrzodach żołądka, dnie moczanowej, artretyzmie, reumatyzmie, bólach stawów, bólach kości, długotrwałych i trudnych do wyleczenia infekcji (bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych), w chorobach skóry ( trądzik, czyraki, liszaje)