detoksykacja

DIETA:

  • zrezygnuj z cukru, rafinowanych węglowodanów, produktów z białej mąki, przetworzonej żywności. Cukier karmi krętki zwiększając stan zapalny i negatywnie wpływa na odporność. Zmniejszysz tym samym ból stawów i zwiększysz energię;
  • do diety wprowadź pokarmy bogate w błonnik: warzywa, owoce (najlepsze owoce, które pomagają zwalczać stany zapalne, to te o niskiej zawartości cukru, takie jak maliny, jagody, jeżyny) i produkty pełnoziarniste. W ten sposób zaopatrzysz organizm w witaminy, minerały i błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego działania układu pokarmowego, co wzmocni Twoją odporność;
  • spożywaj pokarmy i przyprawy o właściwościach przeciwzapalnych: tłuste ryby zawierające kwasy Omega-3, warzywa zielone liściaste (jarmuż, szpinak), jagody bogate w luteinę, kurkumę z bioaktywnym składnikiem kurkuminą, goździki (blokują enzym COX-2, który powoduje stan zapalny), cynamon (jego bioaktywne składniki działają przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo, przeciwcukrzycowo, łagodzą zaburzenia neurologiczne);
  • spożywaj pokarmy bogate w minerały wpierające układ odpornościowy: cynk, jednak pamiętaj, że jego nadmiar może osłabić układ odpornościowy (zawarty w jagnięcinie, wołowinie, pestkach dyni, fasoli, sezamie), selen (występuje w owocach morza, wieprzowinie, orzechach brazylijskich);
  • kupuj żywność ekologiczną aby zminimalizować spożycie występujących w niej pestycydów i innych zanieczyszczeń chemicznych;

DETOKSYKACJA:

  • nawodnienie organizmu wspomaga detoksykację, zwiększa efektywność pracy nerek, wspomaga prawidłową pracę jelit, zmniejsza stan zapalny organizmu. Pacjenci z boreliozą naturalnie gromadzą nadmierną ilość toksyn w organizmie. Woda to najłatwiejszy i najbardziej niezbędny sposób na usunięcie toksyn;
  • wsparcie pracy wątroby: unikaj potraw tłustych i smażonych a zmniejszysz obciążenie wątroby, która metabolizuje toksyny i zapobiega ich przedostawaniu się do krwioobiegu;
  • spożywaj produkty bogate w siarkę, ten pierwiastek bierze udział w szlaku detoksykacji cytochromu P450 w wątrobie i jelicie cienkim (produkty bogate w siarkę: czosnek, cebula, jajka, szparagi, kiełki brokułów, jarmuż, kalarepa, por, brukiew, rzepa, rzodkiewka, rzeżucha);
  • spożywaj produkty bogate w sylimarynę, która pełni funkcję ochronną i regeneracyjną wątroby, zmniejsza też stany zapalne w wątrobie (produkty bogate w sylimarynę: karczochy, owoce ostropestu plamistego);
  • UŻYWKI : całkowicie zrezygnuj z palenia papierosów i picia alkoholu (niszczą system detoksykacji organizmu obciążając wątrobę, odwadniają i obciążają nerki), unikaj picia kawy i herbaty.
  • AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA: zadbaj o regularny ruch i ćwiczenia. Zwiększysz tym energię, wspomożesz układ odpornościowy, zwiększysz produkcję endorfin, co poprawi Twój stan psychiczny zmniejszając lęki i stany depresyjne wywołane boreliozą. Ruch łagodzi stres emocjonalny i wspomaga pracę układu odpornościowego.

SUPLEMENTACJA :

  • Witamina C wspomaga odporność organizmu, wykazuje działanie przeciwhistaminowe, jest silnym przeciwutleniaczem;
  • Koenzym Q10 wspiera krążenie, jest silnym przeciwutleniaczem, skutecznie przeciwdziała zmęczeniu i osłabieniu;
  • Witamina D3 wspiera funkcje odpornościowe, uspokaja nadpobudliwy układ odpornościowy w autoagresji wspomagając funkcje immunologiczne, korzystna dla zdrowia kości;
  • Kwasy tluszczowe Omega 3-6-9 obniżają poziom cholesterolu LDL (złego) a podnoszą HDL (dobrego), wspomagają pracę tętnic wieńcowych, działają silnie przeciwzapalnie, sprzyjają ochronie struktur stawowych;
  • Probiotyki zawierające od 5 do 50 miliardów bakterii (zgodnie z zaleceniem Twojego lekarza) wspomagają trawienie, wpływają dobroczynnie na pracę układu moczowego, zapewniają zdrowe środowisko w jelicie;
  • Magnez działa antystresowo i relaksująco na organizm, łagodzi skurcze mięśni, uczestniczy w wiązaniu wapnia z kością, zmniejsza zapalnie stawów, wspomaga funkcjonowanie centralnego układu nerwowego. U chorych na boreliozę odnotowuje się niedobór magnezu w organizmie;
  • Witamina A odgrywa ważną rolę w reakcji odpornościowo-obronnej organizmu i zwalczaniu inwazji patogenów, jest silnym antyoksydantem, działa regenerująco na błony śluzowe, UWAGA! – duże ilości witaminy A są toksyczne;
  • Kluczem do uzyskania odpowiedniej ilości witamin i minerałów jest spożywanie różnych świeżych, pełnych pokarmów.