problemy z bolem brzucha nieszczelne jellita

Nieszczelność jelit jest stanem, który nie znalazł aprobaty w medycynie konwencjonalnej, dlatego też nie ma oficjalnych standardów leczenia.

Badania jednak wykazały, że zwiększona przepuszczalność jelit jest związana z kilkoma przewlekłymi chorobami w tym z Boreliozą i z wieloma autoimmunologicznymi schorzeniami. Wchłanianie składników odżywczych i wody następuje w zasadzie w jelitach. Jelita mają zwarte połączenia z mikroskopowymi szczelinami, którymi przechodzą składniki odżywcze i woda do krwiobiegu.

W zespole przeciekających jelit zwarte połączenia ulegają rozluźnieniu, umożliwiając przedostanie się do krwiobiegu szkodliwym substancjom, takim jak bakterie, toksyny i niestrawione cząstki pokarmowe.

Dokładna przyczyna zespołu nieszczelnego jelita pozostaje do dzisiaj tajemnicą. Badania pokazują, że wyższy poziom mediatorów zapalnych, takich jak czynnik martwicy nowotworów (TNF) i interleukina 13 (IL-13), lub długotrwałe stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ), takich jak aspiryna i ibuprofen, mogą zwiększyć przepuszczalność jelit.

Utarło się wśród dietetyków, że każdą chorobę da się wyleczyć odpowiednią dietą. Być może, ale nie dotyczy to Boreliozy. Dieta w Boreliozie to 50% sukcesu i każdy kto uważa inaczej mija się z prawdą. Wynika to z nieznajomości problemu jakim są choroby odkleszczowe.

Jelito jest pierwszą rzeczą, na której skupia się dietetyk, gdy tylko pojawią się problemy metabolicznie, immunologicznie, a nawet psychicznie. Jelita napędzają nasze systemy, które nie tylko pozwalają nam żyć, ale przede wszystkim się nim cieszyć.

“Zabawę” z jelitami rozpoczynamy od prebiotyków. To paliwo dla bakterii komensalnych, takich jak bifidobakterie i lactobacillus, a karmienie tych szczepów przynosi wiele korzyści regulacyjnych w obrębie jelit, zwłaszcza funkcji barierowych. Komensalne szczepy bakterii wytwarzają krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak maślan, przez fermentację właśnie prebiotyków, które są wykorzystywane jako źródło paliwa dla kolonocytów i enterocytów. Utrzymują w ten sposób integralność bariery poprzez regulację białek. Patogenne bakterie i przerost niektórych szczepów, takich jak C.dificile, mogą wytwarzać metabolity, które napędzają charakterystykę nieszczelnego jelita. Jakie zatem prebiotyki?

  • B-glukany, są rodzajem rozpuszczalnego błonnika występującego w owsie, oraz grzyby, takie jak reishi i shiitake.
  • Pektyny, są innym rodzajem rozpuszczalnego błonnika, występującego w dużych ilościach w jabłkach, brzoskwiniach, grejpfrutach, marchwi, ziemniakach i grochu.
  • Fruktooligosacharydy, inulina i galaktooligosacharydy są niestrawnymi węglowodanami, można je znaleźć w cebuli, porach, czosnku, karczochach i szparagach.
  • Odporna skrobia jest odporna na trawienie i odżywia mikroflorę okrężnicy. Jest w owsie, roślinach strączkowych, zielonych bananach, gotowanym, a następnie schłodzonym ziemniaku i schłodzonym ryżu.

Suplementy zawierające prebiotyki. Należy uważać na nadmierną konsumpcję, diety i suplementację prebiotyków, jeśli jest podejrzenie SIBO.

Probiotyki

zasadniczo wspierają bakterie Bifidobacteria i lactobacillus, zwiększając ich szybkość kolonizacji w jelitach. Wiodącą rolą bakterii jest kontrola przepuszczalności okrężnicy. Odpowiadają za otwieranie i zamykanie szczelnych połączeń między komórkami, oraz kontrolują funkcję immunologiczną. Zapalenie jelit jest głównie powodowane przez dwie zapalne cytokiny TNF-α i interferon-γ IFN-γ, które zwiększają ich przepuszczalność.

CBD

Jelito jest obfitym miejscem zarówno receptorów CB1, jak i CB2, i zazwyczaj jest miejscem wiązania endokannabinoidów. Ponieważ kannabinoidy, zwłaszcza THC i CBD, mogą wiązać te receptory, pozwala im to zmieniać aspekty funkcji przewodu pokarmowego. CBD działa na CB1, aby regulować przepuszczalność jelit poprzez zmianę ekspresji białek o ścisłym połączeniu. Wiązanie CB1 pozwala również na zmianę ruchliwości jelit. Działanie na CB2 zmniejsza prozapalne cytokiny, oraz wytwarza cytokiny przeciwzapalne, zapobiegając uszkodzeniu i rozregulowaniu bariery jelitowej.

Kurkumina

Zapalenie jest jedną z głównych przyczyn przeciekających jelit, a kurkumina działa przeciwzapalnie, hamując kluczowy czynnik transkrypcyjny indukujący zapalenia, enzymów COX-1 i COX-2, które inicjują początek kaskady zapalnej i cytokin zapalnych TNF-alfa i IFN-gamma. Kurkumina zmniejsza przepuszczalność jelitową i poprawia odzyskiwanie bariery nabłonkowej jelit.

Glutamina

To aminokwas, który staje się warunkowo niezbędny w czasach złego stanu jelit. Enterocyty (komórki jelitowe) i komórki odpornościowe (limfocyty, makrofagi, neutrofile) wykorzystują glutaminę jako preferencyjne źródło paliwa do wspierania obrony i regeneracji. Zapalenie określa stężenia glutaminy, a deprywacja glutaminy zmienia ścisłe połączenia jelitowe. Jest prawdopodobnie jednym z najczęściej stosowanych suplementów na nieszczelne jelita i prawdopodobnie jeden z najbardziej skutecznych.

Kolagen

Niezbędny element budulcowy białka, który tworzy tkankę łączną i jest szczególnie ważny dla utrzymania bariery nabłonkowej jelit. Dwa główne składniki aminokwasowe kolagenu to prolina i glicyna, które skutecznie usuwają przecieki w ścianie jelita. Dziś bulion kostny stał się najbardziej popularny, ze względu na zawartość kolagenu, jak również jego żelatynę (która jest zasadniczo kolagenem) i złożoność aminokwasów.

Imbir

Dla jelit jest prebiotykiem i ma właściwości przeciwbakteryjne. Stwierdzono, że imbir zwiększa wzrost pożytecznych bakterii – Bifidobacterium spp . i Lactobacillus spp. i hamuje wzrost patogennych bakterii. Może to być korzystny w walce z SIBO i wspieraniu regulacji funkcji bariery poprzez zdrowsze środowisko bakteryjne. Imbir jest również przeciwutleniaczem.

N-Acetylo-D-Glukozamina (NAcGlc).

Glikozaminoglikany i glikoproteiny są kompleksami białkowo-węglowodanowymi, które są niezbędnymi składnikami struktury komórkowej i mogą być syntetyzowane za pomocą NAcGlc. Zarówno glikozaminoglikany, jak i glikoproteiny są potrzebne do naprawy tkanek i do utrzymywania ich spójności, co pomaga utrzymać jelitowo w zdrowiu.

Kwercetyna.

Ten flawonoid ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, co sprawia, że ​​jest on kolejnym graczem.
Zwalcza stany zapalne i utrzymuje komórki tuczne w linii. Komórki tuczne są sprawcami zapalenia jelit i nieszczelności, częściowo z powodu uwalniania histaminy. Badania wykazały, że kwercetyna hamuje uwalnianie histaminy i innych prozapalnych przekaźników. Kwercetyna poprawia funkcję barierową poprzez regulację białek o ścisłym połączeniu.

N-Acetylo-L-Cysteina (NAC).

Jest wymiataczem wolnych rodników, które odgrywają kluczową rolę w niszczeniu ściany jelita. Cysteina jest także aminokwasem budulcowym glutationu. Zwiększenie dostępności cysteiny może zapewnić dodatkową ochronę przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem strukturalnym ściany jelita.

Aloes

Ze względu na jego właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne znalazł zastosowanie w przewlekłych i autoimmunologicznych schorzeniach jelita. Stwierdzono, że składniki takie jak aloesina, aloina i aloeemodyna, hamują aktywność enzymu mieloperoksydazy (MPO), który aktywuje neutrofile. Są to typy komórek odpornościowych, które zostały powiązane z rozwojem IBD. Te same związki hamują również uwalnianie prozapalnych cytokin TNF-α i IL-1β

Korzeń lukrecji

Lukrecja jest najbardziej znana ze stosowania w tradycyjnej medycynie chińskiej, zwłaszcza w przypadku problemów ze zdrowiem układu trawiennego. Kwas glicyretynowy zawarty w lukrecji ma właściwości przeciwwrzodowe w obrębie błony śluzowej żołądka i wspomaga chronić błonę śluzową jelita. Związek glicyryzyna jest głównym związkiem aktywnym w lukrecji i to właśnie on moduluje kortyzol. Stwierdzono, że glicyryzyna znacznie zwiększa kortyzol, gdy jest uzupełniana w wyższych dawkach ~ 100 g lukrecji (500 mg kwasu glicyrezyjnego). Znajduje zastosowania przy zmęczeniu nadnerczy.

Kora wiązu czerwonego

Śliski wiąz. Śliski wiąz pomaga w utrzymaniu zdrowej integralności błony śluzowej poprzez stymulowanie wydzieliny śluzowej, co może sprawić, że będzie skutecznym narzędziem do ochrony ściany jelita. Innym aspektem jego zdolności ochronnej jest aktywność przeciwutleniająca w jelicie, co jest obiecujące jako środek obrony komórkowej przed reaktywnymi formami tlenu. Proszek z kory wiązu czerwonego działa łagodząco na stany zapalne przewodu pokarmowego, jednocześnie zwalczając zgagę. Właściwości śluzowe tego proszku intensyfikują się w układzie trawiennym, tworząc barierę ochronną. Ma niesamowitą zdolność do łagodzenia i leczenia ścianek wewnętrznych, pochłaniając toksyny, które mogą powodować nierównowagę w jelitach.

Prawoślaz lekarski (Althaea officinalis L.)

Podobnie jak śliski wiąz, polisacharydy z prawoślazu mają właściwości podtrzymujące błonę śluzową w całej wyściółce przewodu pokarmowego. Stosowanie go polega na zalaniu jednej łyżeczki suszu z korzenia, jedną filiżanką letniej wody. Należy pozostawić do namoczenia na przynajmniej godzinę, a następnie dolać wody i zagotować, odsączyć, przestudzić. Pić dwa lub trzy razy dziennie po jednej filiżance. Polisacharydy z prawoślazu lekarskiego mogą również stanowić ucztę dla mikrobiomu jelitowego, wspomagając ich wzrost i liczbę, wzmacniając obronę ściany jelita, jak również wspierając jego regulację.

Triphala

Jest to połączenie 3 owoców tradycyjnie stosowanych w medycynie ajurwedyjskiej – Amla, Haritaki i Bibhitaki. Wykazano, że Triphala regeneruje zubożone białko w kosmkach granicy szczoteczkowej jelita cienkiego i posiada zdolność do przywrócenia naszego głównego przeciwutleniacza, glutationu. Bierze udział w regeneracji podrażnień błon śluzowych przy wrzodach, zapaleniach oraz infekcjach (Helicobacter pylori).