Kolendra

0
517

Artykuł 13 skonsolidowana lista zdrowotnych oświadczeń dotyczących żywności


 

Numer twierdzenia: 2032

Ujednolicony składnik żywnościowy / substancja: Coriandrum sativum – OWOCE kolendry

Konkretny składnik żywieniowy / substancja: Coriandrum sativum – OWOCE kolendry

Skonsolidowany związek zdrowotny: Trawienie 

Uściślony związek zdrowotny: Jego działanie trawiennie, pobudzające apetyt, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwwzdęciowe, przeciwwyspowe, wiatropędne, przeciwwątrobowe i przeciwzapalne wspierają równowagę gazów w przewodzie pokarmowym, a także komfort i stabilność trawienia.

Skonsolidowany przykład sformułowania: Pomaga w trawieniu toksyn. Pomaga utrzymać normalną równowagę gazów w przewodzie pokarmowym.

Uściślony przykład sformułowania: Pomaga w trawieniu toksyn. Pomaga utrzymać normalną równowagę gazów w przewodzie pokarmowym.

Komentarze EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) 3

Termin EFSA został zawieszony.

Liczba podobnych związków zdrowotnych: 1


UK 51508

Podobne twierdzenie dotyczące żywności/substancji: Coriandrum sativum – OWOCE kolendry

Podobny związek związany ze zdrowiem: Trawienie 

Podobne sformułowanie: Pomaga w trawieniu toksyn. Pomaga utrzymać normalną równowagę gazów w przewodzie pokarmowym.

Warunki użytkowania: Proszek: 1,0-0,1 g/dzień; ekstrakt wodny: 0,5-0,05 g/dzień. Dla dzieci powyżej 2 lat: 2-4 lata – ćwierć dawki dla dorosłych, 4-10 lat – połowa dawki dla dorosłych.


Źródła:

Wpływ preparatu poliziołowego na eksperymentalne modele chorób zapalnych jelit – PubMed (nih.gov)

Ochrona przed uszkodzeniem błony śluzowej żołądka przez Coriandrum sativum L. wstępne leczenie u szczurów albinosów Wistar – PubMed (nih.gov)

Działanie przeciw robakom in vitro i in vivo surowych ekstraktów Coriandrum sativum przeciwko Haemonchus contortus – PubMed (nih.gov)

Antybakteryjne działanie olejków eterycznych Coriandrum sativum L. i Foeniculum vulgare Miller Var. vulgare (Miller) – PubMed (nih.gov)

Występowanie amidów N-fenylopropenoilo-L-aminokwasów w różnych lekach ziołowych i ich wpływ na ludzkie keratynocyty, na ludzkie komórki wątroby oraz na adhezję Helicobacter pylori do ludzkiego żołądka – PubMed (nih.gov)

Antybakteryjne działanie lotnych związków kolendry przeciwko Salmonella choleraesuis – PubMed (nih.gov)

CORIANDRUM SATIVUM. FRUIT. DIGESTION.

Textbooks etc.

B- havaprakash/Sitaram B. p.145

T- he Ayurvedic Pharmacopoeia of India Pt. 1:1/30

D- atabase on Medicinal Plants Used in Ayurveda, Vol. 4/90

B- HC Vol. 2 p.119.

A- yurvedic Pharmacology: Gogte p.405

C- RC Handbook: Kapoor p.137.

A- yurvedic Medicine: Pole p.165

A- Modern Herbal: Grieve M, Leyel CF. 1982. p.222

 

 



Artykuł 13 skonsolidowana lista zdrowotnych oświadczeń dotyczących żywności


 

Numer twierdzenia: 2033

Ujednolicony składnik żywnościowy / substancja: Coriandrum sativum – OWOCE kolendry

Konkretny składnik żywieniowy / substancja: Coriandrum sativum – OWOCE kolendry

Skonsolidowany związek zdrowotny: Układ nerwowy 

Uściślony związek zdrowotny: Jego działanie przeciwbólowe, tonizujące i przeciwlękowe wspierają zrównoważoną funkcję układu nerwowego.

Skonsolidowany przykład sformułowania: Wspiera funkcję nerwów.

Uściślony przykład sformułowania: Wspiera funkcję nerwów.

Komentarze EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) 3

Termin EFSA został zawieszony.

Liczba podobnych związków zdrowotnych: 1


UK 51512

Podobne twierdzenie dotyczące żywności/substancji: Coriandrum sativum – OWOCE kolendry

Podobny związek związany ze zdrowiem: Układ nerwowy 

Podobne sformułowanie: Wspiera funkcję nerwów.

Warunki użytkowania: Proszek: 1,0-0,1 g/dzień; ekstrakt wodny: 0,5-0,05 g/dzień. Dla dzieci powyżej 2 lat: 2-4 lata – ćwierć dawki dla dorosłych, 4-10 lat – połowa dawki dla dorosłych.


Źródła:

Coriandrum sativum: ocena jego działania przeciwlękowego w podwyższonym labiryncie plus– PubMed (nih.gov)

Hamujące działanie ekstraktów z Lupinus termis i Coriandrum sativum na wywołany elektrycznie skurcz tętnicy ucha królika – PubMed (nih.gov)

CORIANDRUM SATIVUM. FRUIT. NERVOUS SYSTEM

Textbooks etc.

B- havaprakash/Sitaram B. p.145

T- he Ayurvedic Pharmacopoeia of India Pt. 1:1/30

D- atabase on Medicinal Plants Used in Ayurveda, Vol. 4/90

A- yurvedic Pharmacology: Gogte p.405

A- yurvedic Medicine: Pole p.165

E- uropean Food Research and Technology. Volume 215, Number 3 / September, 2002. Mohamed Ramadan, Jörg-Thomas Mörsel. Oil composition of coriander (Coriandrum sativum L) fruit seeds.

Zobacz także: the Immunity and antioxidant studies

 

 



Artykuł 13 skonsolidowana lista zdrowotnych oświadczeń dotyczących żywności


 

Numer twierdzenia: 2034

Ujednolicony składnik żywnościowy / substancja: Coriandrum sativum – OWOCE kolendry

Konkretny składnik żywieniowy / substancja: Coriandrum sativum – OWOCE kolendry

Skonsolidowany związek zdrowotny: Układ moczowy

Uściślony związek zdrowotny: Jego działanie moczopędne wspiera funkcję układu moczowego oraz zapewnia komfort.

Skonsolidowany przykład sformułowania: Wspiera funkcję i komfort układu moczowego. Pomaga utrzymać układ moczowy w chłodzie.

Uściślony przykład sformułowania: Wspiera funkcję i komfort układu moczowego. Pomaga utrzymać układ moczowy w chłodzie.

Komentarze EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) 3

Termin EFSA został opublikowany.

Liczba podobnych związków zdrowotnych: 1


UK 51510

Podobne twierdzenie dotyczące żywności/substancji: Coriandrum sativum – OWOCE kolendry

Podobny związek związany ze zdrowiem: Układ moczowy

Podobne sformułowanie: Wspiera funkcję i komfort układu moczowego. Pomaga utrzymać układ moczowy w chłodzie.

Warunki użytkowania: Proszek: 1,0-0,1 g/dzień; ekstrakt wodny: 0,5-0,05 g/dzień. Dla dzieci powyżej 2 lat: 2-4 lata – ćwierć dawki dla dorosłych, 4-10 lat – połowa dawki dla dorosłych.


Źródła:

Uwalnianie insuliny i insulinopodobne działanie tradycyjnej rośliny przeciwcukrzycowej Coriandrum sativum (kolendra) – PubMed (nih.gov)

Działanie przeciwbakteryjne Emblica officinalis i Coriandrum sativum przeciwko patogenom Gram-ujemnym w moczu – PubMed (nih.gov)

CORIANDRUM SATIVUM. FRUIT. URINARY.

Textbooks etc.

B- havaprakash/Sitaram B. p.145

T- he Ayurvedic Pharmacopoeia of India Pt. 1:1/30

D- atabase on Medicinal Plants Used in Ayurveda, Vol. 4/90

B- HC Vol. 2 p.119.

A- yurvedic Pharmacology: Gogte p.405

C- RC Handbook: Kapoor p.137.

A- yurvedic Medicine: Pole p.165

Food Chemistry Volume 67, Issue 3, November 1999, Pages 229-231. Coriandrum sativum — mechanism of hypoglycemic action. V. Chithra and S. Leelamma. Department of Biochemistry, University of Kerala, Kariavatttom, Trivandrum 695 581, India

Zobacz także: the Immunity and antioxidant studies

 

 



Artykuł 13 skonsolidowana lista zdrowotnych oświadczeń dotyczących żywności


 

Numer twierdzenia: 2035

Ujednolicony składnik żywnościowy / substancja: Coriandrum sativum – OWOCE kolendry

Skonsolidowany związek zdrowotny: Układ krążenia

Skonsolidowany przykład sformułowania: Wspiera funkcję serca. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego trawienia tłuszczów. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

Komentarze EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) 0

Termin EFSA został zawieszony.

Liczba podobnych związków zdrowotnych: 1


UK 51511

Podobne twierdzenie dotyczące żywności/substancji: Coriandrum sativum – OWOCE kolendry

Podobny związek związany ze zdrowiem: Układ krążenia

Podobne sformułowanie: Wspiera funkcję serca. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego trawienia tłuszczów. Pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

Warunki użytkowania: Proszek: 1,0-0,1 g/dzień; ekstrakt wodny: 0,5-0,05 g/dzień. Dla dzieci powyżej 2 lat: 2-4 lata – ćwierć dawki dla dorosłych, 4-10 lat – połowa dawki dla dorosłych.


Źródła:

Hipolipidemiczny efekt Coriandrum sativum L. u szczurów hiperlipidemicznych wywołanych trytonem – PubMed (nih.gov)

Hipolipidemiczny efekt nasion kolendry (Coriandrum sativum): mechanizm działania – PubMed (nih.gov)

Hipotensyjne działanie Lupinus termis i Coriandrum sativum u znieczulonych szczurów. Badanie wstępne – PubMed (nih.gov)

CORIANDRUM SATIVUM. FRUIT. CARDIOVASCULAR.

Textbooks etc.

T- he Ayurvedic Pharmacopoeia of India Pt. 1:1/30

D- atabase on Medicinal Plants Used in Ayurveda, Vol. 4/90

B- HC Vol. 2 p.119.

A- yurvedic Medicine: Pole p.165

Zobacz także: the Immunity and antioxidant studies

 

 



Artykuł 13 skonsolidowana lista zdrowotnych oświadczeń dotyczących żywności


 

Numer twierdzenia: 2036

Ujednolicony składnik żywnościowy / substancja: Coriandrum sativum – OWOCE kolendry

Konkretny składnik żywieniowy / substancja: Coriandrum sativum – OWOCE kolendry

Skonsolidowany związek zdrowotny: Skóra 

Uściślony związek zdrowotny: Wykazuje efekt orzeźwiający, który jest korzystny w gaszeniu pragnienia i chłodzeniu skóry.

Skonsolidowany przykład sformułowania: Pomaga utrzymać skórę w chłodzie.

Uściślony przykład sformułowania: Pomaga utrzymać skórę w chłodzie.

Komentarze EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) 3

Termin EFSA został zawieszony.

Liczba podobnych związków zdrowotnych: 1


UK 51509

Podobne twierdzenie dotyczące żywności/substancji: Coriandrum sativum – OWOCE kolendry

Podobny związek związany ze zdrowiem: Skóra 

Podobne sformułowanie: Pomaga utrzymać skórę w chłodzie.

Warunki użytkowania: Proszek: 1,0-0,1 g/dzień; ekstrakt wodny: 0,5-0,05 g/dzień. Dla dzieci powyżej 2 lat: 2-4 lata – ćwierć dawki dla dorosłych, 4-10 lat – połowa dawki dla dorosłych.


Źródła:

Molekularne cele środków dietetycznych w profilaktyce i terapii raka – PubMed (nih.gov)

Coriandrum sativum – wpływ na metabolizm lipidów w raku okrężnicy indukowanym 1,2-dimetylohydrazyną – PubMed (nih.gov)

Coriandrum sativum zmienia poziom nadtlenków lipidów i aktywność enzymów antyoksydacyjnych u zwierząt doświadczalnych – PubMed (nih.gov)

Działanie przeciwmutagenne soku z kolendry (Coriandrum sativum) na mutagenezę wytwarzaną przez roślinne metabolity amin aromatycznych – PubMed (nih.gov)

Radykalne działanie wymiatające olej z nasion surowych i frakcji olejowych z nasion surowych (Nigella sativa L.), kolendry (Coriandrum sativum L.) i nigru (Guizotia abyssinica Cass.) – PubMed (nih.gov)

Aktywność przeciwutleniająca wodnych ekstraktów pikantnych dodatków do żywności – ocena i porównanie z kwasem askorbinowym w systemach in vitro – PubMed (nih.gov)

CORIANDRUM SATIVUM. FRUIT. SKIN.

Textbooks etc.

D- atabase on Medicinal Plants Used in Ayurveda, Vol. 4/90

A- yurvedic Medicine: Pole p.165

Textbooks etc.

B- HC Vol. 2 p.119.

C- haracterization of antioxidant compounds in aqueous coriander extract (Coriandrum sativum L.) . Enayde de Almeida Melo, Jorge Mancini Filhob and Nonete Barbosa Guerrac

F- ood Chemistry Volume 92, Issue 4, October 2005, Pages 653-660. Effect of polyphenolic compounds from Coriandrum sativum on H2O2-induced oxidative stress in human lymphocytes. M.S. Hashim, S. Lincy, V. Remya, M. Teena and L. Anila .

F- ood Chemistry Volume 88, Issue 2, November 2004, Pages 293-297. Antioxidant activity in extracts from coriander. Helle Wangenstee, Anne Berit Samuelsen and Karl Egil Malterud

J-o urnal of Food Composition and Analysis Volume 18, Issues 2-3, March-May 2005, Pages 193-199. Antioxidant compounds from coriander (Coriandrum sativum L.) etheric extract. Guerra,-NB; Melo,-E-de-A; Mancini-Filho,-J

J-o urnal of Food Composition and Analysis Volume 19, Issue 8, December 2006, Pages 838-842. Screening of the antiradical action of vegetable oils. Mohamed Fawzy Ramadan and Joerg-Thomas Moersel.

 

 



Artykuł 13 skonsolidowana lista zdrowotnych oświadczeń dotyczących żywności


 

Numer twierdzenia: 2037

Ujednolicony składnik żywnościowy / substancja: Coriandrum sativum – OWOCE kolendry

Skonsolidowany związek zdrowotny: Odporność i działanie przeciwutleniające

Skonsolidowany przykład sformułowania: Wspiera funkcję układu odpornościowego. Posiada znaczące działanie przeciwutleniające

Komentarze EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) 0

Termin EFSA został zawieszony.

Liczba podobnych związków zdrowotnych: 1


UK 51507

Podobne twierdzenie dotyczące żywności/substancji: Coriandrum sativum – OWOCE kolendry

Podobny związek związany ze zdrowiem: Odporność i działanie przeciwutleniające

Podobne sformułowanie: Wspiera funkcję układu odpornościowego. Posiada znaczące działanie przeciwutleniające

Warunki użytkowania: Proszek: 1,0-0,1 g/dzień; ekstrakt wodny: 0,5-0,05 g/dzień. Dla dzieci powyżej 2 lat: 2-4 lata – ćwierć dawki dla dorosłych, 4-10 lat – połowa dawki dla dorosłych.


Źródła:

Molekularne cele środków dietetycznych w profilaktyce i terapii raka – PubMed (nih.gov)

Coriandrum sativum – wpływ na metabolizm lipidów w raku okrężnicy indukowanym 1,2-dimetylohydrazyną – PubMed (nih.gov)

Coriandrum sativum zmienia poziom nadtlenków lipidów i aktywność enzymów antyoksydacyjnych u zwierząt doświadczalnych – PubMed (nih.gov)

Działanie przeciwmutagenne soku z kolendry (Coriandrum sativum) na mutagenezę wytwarzaną przez roślinne metabolity amin aromatycznych – PubMed (nih.gov)

Radykalne działanie wymiatające olej z nasion surowych i frakcji olejowych z nasion surowych (Nigella sativa L.), kolendry (Coriandrum sativum L.) i nigru (Guizotia abyssinica Cass.) – PubMed (nih.gov)

Aktywność przeciwutleniająca wodnych ekstraktów pikantnych dodatków do żywności – ocena i porównanie z kwasem askorbinowym w systemach in vitro – PubMed (nih.gov)

CORIANDRUM SATIVUM. FRUIT. IMMUNITY & ANTIOXIDANT

Textbooks etc.

D- atabase on Medicinal Plants Used in Ayurveda, Vol. 4/90

B- HC Vol. 2 p.119.

F- ood Chemistry Volume 88, Issue 2, November 2004, Pages 293-297. Antioxidant activity in extracts from coriander. Helle Wangenstee, Anne Berit Samuelsen and Karl Egil Malterud

J-o urnal of Food Composition and Analysis Volume 19, Issue 8, December 2006, Pages 838-842. Screening of the antiradical action of vegetable oils. Mohamed Fawzy Ramadan and Joerg-Thomas Moersel.

J-o urnal of Food Composition and Analysis Volume 18, Issues 2-3, March-May 2005, Pages 193-199. Antioxidant compounds from coriander (Coriandrum sativum L.) etheric extract. Guerra,-NB; Melo,-E-de-A; Mancini-Filho,-J

F- ood Chemistry Volume 92, Issue 4, October 2005, Pages 653-660. Effect of polyphenolic compounds from Coriandrum sativum on H2O2-induced oxidative stress in human lymphocytes. M.S. Hashim, S. Lincy, V. Remya, M. Teena and L. Anila .

C- haracterization of antioxidant compounds in aqueous coriander extract (Coriandrum sativum L.) . Enayde de

Almeida Melo, Jorge Mancini Filhob and Nonete Barbosa Guerrac

 

 



Artykuł 13 skonsolidowana lista zdrowotnych oświadczeń dotyczących żywności


 

Numer twierdzenia: 2249

Ujednolicony składnik żywnościowy / substancja: Coriandrum sativum – nazwa zwyczajowa: Kolendra

Konkretny składnik żywieniowy / substancja: Coriandrum sativum – nazwa zwyczajowa: Kolendra

Skonsolidowany związek zdrowotny: Trawienie 

Uściślony związek zdrowotny: Karminatywny: zapobiega powstawaniu gazu w przewodzie pokarmowym lub ułatwia jego wydalanie, dzięki czemu zwalcza wzdęcia. Chroni przed uszkodzeniem błony śluzowej żołądka. Wykazuje działanie gastroochronne i zmniejsza dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak wzdęcia.

Skonsolidowany przykład sformułowania: “Stosowany w celu ułatwienia trawienia” / “Przyczynia się do komfortu trawienia” / “Pomaga w wspieraniu trawienia” / “Przyczynia się do wspierania trawienia”.

Uściślony przykład sformułowania: “Stosowany w celu ułatwienia trawienia” / “Przyczynia się do komfortu trawienia” / “Pomaga w wspieraniu trawienia” / “Przyczynia się do wspierania trawienia”.

Komentarze EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) 3

Termin EFSA został zawieszony.

Liczba podobnych związków zdrowotnych: 2


BE 55697

Podobne twierdzenie dotyczące żywności/substancji: Coriandrum sativum – nazwa zwyczajowa: Kolendra

Podobny związek związany ze zdrowiem: Trawienie 

Podobne sformułowanie: “Stosowany w celu ułatwienia trawienia” / “Przyczynia się do komfortu trawienia” / “Pomaga w wspieraniu trawienia” / “Przyczynia się do wspierania trawienia”.

Warunki użytkowania: Tradycyjne stosowanie owocu / 3g dziennie zmielonego lub w proszku owocu / Napar: 3g w 150 ml wody dziennie / Fludytakt 1:1 (g/ml): 3 ml dziennie / Tynktura 1:5 (g/ml): 15 ml dziennie / Odpowiednia ilość w ekstrakcie.


UK 52847

Podobne twierdzenie dotyczące żywności/substancji: Coriandrum sativum (nasiono kolendry)

Podobny związek związany ze zdrowiem: Trawienie 

Podobne sformułowanie: Pomaga w wspieraniu trawienia/przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego/pomaga w wspieraniu przepływu soków trawiennych/przyczynia się do dobrego samopoczucia fizycznego.

Warunki użytkowania: 0,5-3 g/dzień


Źródła:

R.C. Wren (1932), Potter’s Cyclopedia of Botanical Drugs and Preparations pg 101 Stimulant, carminative, Flavouring

Bisset NG, Wichtl M (Editors), “Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals”, second edition, 2001, medpharm GmbH Scientific Publishers, Stuttgart, Germany

“Blumenthal M, “”The Complete German Commission E Monographs””, 1998, American Botanical Council, Austin, Texas, USA”

 

 



Artykuł 13 skonsolidowana lista zdrowotnych oświadczeń dotyczących żywności


 

Numer twierdzenia: 3948

Ujednolicony składnik żywnościowy / substancja: Coriandrum sativum L. (Nazwa zwyczajowa: kolendra)

Skonsolidowany związek zdrowotny: Apetyt i trawienie

Skonsolidowany przykład sformułowania: Pomaga trawić toksyny. Pomaga utrzymać normalną równowagę gazów w przewodzie pokarmowym, przydatne w przypadku dolegliwości dyspeptycznych i utraty apetytu.

Komentarze EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) 0

Termin EFSA został zawieszony.

Liczba podobnych związków zdrowotnych: 2


PL 85834

Podobne twierdzenie dotyczące żywności/substancji: Coriandrum sativum (nazwa powszechnie stosowana:kolendra siewna)

Podobny związek związany ze zdrowiem: łaknienie

Podobne sformułowanie: Poprawia łaknienie/ wspomaga trawienie

Warunki użytkowania: owoc/ zwykle konsumowany jako tradycyjny artykuł żywnościowy w normalnej diecie


IT 88619

Podobne twierdzenie dotyczące żywności/substancji: Coriandrum sativum L. (Nazwa zwyczajowa: kolendra)

Podobny związek związany ze zdrowiem: Apetyt i trawienie

Podobne sformułowanie: Pomaga trawić toksyny. Pomaga utrzymać normalną równowagę gazów w przewodzie pokarmowym, przydatne w przypadku dolegliwości dyspeptycznych i utraty apetytu.

Warunki użytkowania: owoc / zmielony lub w proszku owoc lub suchy ekstrakt owoców: 3 g dziennie, napar 3 g w 150 ml wody, płynny ekstrakt 1:1 (g/ml): 3 ml, nalewka 1:5 (g/ml): 15 ml; odpowiednie przygotowania równoważne.


Źródła:

zob.: Coriandrum sativum oraz łaknienie

Commissione E expanded, Max Wichtl “Herbal drugs” 2004