Owoce

0
1187
owoce dieta w boreliozie

Owoce,

pomijając fakt, że występuje w nich „naturalny” cukier (fruktoza), owoce mogą prowadzić do wielu chorób. Istnieje obecnie epidemia oporności na insulinę i zespołu metabolicznego, które związane są ze słabym przetwarzaniem cukru, zwiększonym poziomem cukru we krwi i z samym przekształcaniem cukru w ​​tłuszcz. Prowadzi to do chorób serca, udarów, demencji, raka i oczywiście do cukrzycy.

Nauka podpowiada, że fruktoza jest w jakiś sposób przetwarzana inaczej niż inne rodzaje cukru i jest w tym dużo racji. Istnieją 3 rodzaje cukru: fruktoza, glukoza i sacharoza. Głównym cukrem w owocach jest fruktoza, ale jest też trochę glukozy, a także innych cukrów, takich jak sorbitol. Glukoza pochodzi również ze złożonych węglowodanów, które przekształcają się w glukozę, a glukoza jest tym, co wspiera nasz poziom cukru we krwi. Sacharoza jest dwucukrem, czyli jest zaliczana do węglowodanów prostych, składa się z jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki fruktozy.

Ryzyko i korzyści z jedzenia owoców

Nasze komórki inaczej metabolizują każdy rodzaj cukru. Fruktoza jest metabolizowana w wątrobie i przekształcana jest bezpośrednio w trójglicerydy. Nagromadzenie trójglicerydów może prowadzić do stłuszczenia wątroby, a także do wzrostu „opony” w okół brzucha. Innym mniej znanym faktem jest to, że fruktoza przekształca się w związki chemiczne zwane purynami, które następnie przekształcają się w kwas moczowy. Kwas moczowy może powodować dnę i jest związany z chorobami serca. Chociaż tradycyjnie uważa się, że dnę wywołuje spożywanie bogatych pokarmów, takich jak czerwone mięso, piwo i skorupiaki, to nadmierne spożycie owoców może w rzeczywistości doprowadzić do aktywacji dny moczanowej.

Myśląc o ryzyku i korzyściach z jedzenia owoców, drugą rzeczą, którą należy rozważyć, jest perspektywa antropologiczna. Wiele lat temu owoce nie były dostępne w takich ilościach i okresach, jak obecnie. Sezonowy cykl spożywania owoców, był jedyną formą dostępności. Jedliśmy owoce latem i jesienią, by gromadzić zapas tłuszczu, aby przetrwać podczas srogich i długich zim, okres sytości – okres głodu. Nasze ciała nie są zaprojektowane tak, by radzić sobie z tak dużą ilością cukru przez cały rok.

Spożywanie owoców w boreliozie – chorobie z Lyme, budzi ciągle kontrowersje. Owoce zawierają różnego rodzaju fitoskładniki i przeciwutleniacze. Są podstawą diety przeciwzapalnej. Jednak w kontekście zespołu metabolicznego, są zagrożeniem. Cukrzyca typu 2, nadciśnienie, miażdżyca i otyłość, to śmiertelny kwartet. Jednak część lekarzy uważa, że owoce o niskiej zawartości cukrów i wysokiej zawartości błonnika są wskazane, a nawet nieodzowne. Część lekarzy natomiast uważa, że fruktoza zawarta w owocach niesie duże zagrożenie infekcją grzybiczą. Ale czy tak jest skoro fruktoza wchłaniana jest w jelicie cienkim a Candida czyha w jelicie grubym.