Zaburzeniem o nie w pełni zrozumiałej etiologii i domniemanym związkiem z boreliozą jest celiakia. Celiakia charakteryzuje się nieprawidłową odpowiedzią zapalną na spożywany gluten, który powoduje uszkodzenie tkanek w jelicie cienkim, a jednocześnie ma kilka ogólnoustrojowych zapalnych objawów. Celiakia to choroba autoimmunologiczna spowodowana reakcją immunologiczną na spożycie białek glutenowych u osób predysponowanych genetycznie. Okazuje się jednak, że czynniki zakaźne również odgrywają dużą rolę w tworzeniu się celiakii.
Nowe badanie opublikowane we wrześniu 2017 w BMC Medicine, zbadały potencjalny wpływ boreliozy – choroby z Lyme na celiakie. Jeśli przed boreliozą tolerowaliśmy gluten to nie oznacza to, że w czasie choroby nie dojdzie do uaktywnienia się celiakii. Dziś celiakia może wystąpić w każdym wieku. Istnieją dowody wskazujące na to, że chory spożywający gluten zwiększa ryzyko celiakii. Ostatnie badania wskazują na potencjalny mechanizm, dzięki któremu odpowiedź zapalna wywołana przez infekcję może przyczynić się do rozwoju autoimmunizacji w celiakii.
Szczególnie intrygujące jest to, że zarówno celiakię jak i boreliozę (Lyme) charakteryzuje równoległy stały wzrost ich częstotliwości. Rodzi się więc pytanie czy borelioza napędza ryzyko zachorowania na celiakię? Postanowiono zmierzyć się z tym pytaniem, patrząc na dużą populację chorych na celiakię tzn. około 94 000 osób w Szwecji. Już wstępne wyniki wskazały na zwiększone ryzyko celiakii u pacjentów, u których wcześniej zdiagnozowano boreliozę. Dalsza analiza wykazała również odwrotność, to znaczy chorzy na celiakie okazali się podatni na boreliozę. Powstało więc najważniejsze pytanie, czy gluten może być czynnikiem wyzwalającym boreliozę? Naukowcy potrzebują więcej czasu i większej grupy kontrolnej. Podsumowując dane wskazują na związek przyczynowy infekcji boreliozy z celiakią. Co więcej, związek między boreliozą z Lyme, a celiakią wskazuje na tendencję wspólnych czynników ryzyka.
źródło:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5599869/
Dieta bezglutenowa może poprawić objawy boreliozy z wielu powodów. Przede wszystkim produkty zawierające gluten są często bogate w węglowodany. Węglowodany powodują wybuchy insuliny, a wysokie spożycie węglowodanów może czasami prowadzić do cukrzycy typu II. Dodatkowo gluten jest również trudną do strawienia cząsteczką. Kiedy jest słabo strawiony, może powodować stan zapalny w całym ciele. Z tego powodu diety bezglutenowe są zalecane u wszystkich z zaburzeniami autoimmunologicznymi. Wyeliminowanie glutenu z diety i produktów mlecznych zawierających kazeinę pomaga zwalczyć nadaktywność immunologiczną i zmniejszyć stan zapalny. Usunięcie kleistych ziaren z diety nie spowoduje niedoborów dietetycznych, szczególnie jeśli spożywa się dietę zrównoważoną w obszarach owoców, warzyw i wysokiej jakości źródeł białka. Dlatego w większości przypadków dieta bezglutenowa nie wpływa negatywnie na organizm. Pacjenci z boreliozą mogą w najgorszym wypadku nie odczuwać żadnej poprawy w zdrowiu. Jednak u niektórych pacjentów z boreliozą ta dieta może spowodować utratę wagi.
Teraz ciekawostka. Wiodący amerykański specjalista w dziedzinie celiakii, Peter Green, lekarz na Uniwersytecie Columbia, zaleca osobom podejrzanym o nadwrażliwość na gluten, aby nie rzucały jedzenia zawierającego gluten, dopóki nie zostaną odpowiednio zbadane i zdiagnozowane na boreliozę z Lyme. Wynika to z faktu, że wycofanie się z żywności zawierającej gluten zmieni wyniki testu na boreliozie. Gluten dostaje się do krwiobiegu i wywołuje zapalenia. To producent cytokin zapalnych i bólu. Nawet niewielka ilość potrafi wywoływać stany zapalne.
Z materiału źródłowego cytowanego w artykule nie wynika związek pomiędzy bb a cekalią. Cytuje fragment podsumowania: ” Taken together, our data argue against a causal association of Borrelia infection with celiac disease.” co można przetłumaczyć: “Podsumowując, nasze dane przemawiają przeciwko zwyczajowemu wiązaniu infekcji Borrelią z cekalią”