Metylacja

0
1155
detoksykacja_metylacja_toksyny_borelioza_gen

Metylacja to proces, podczas którego przekazywana jest grupa metylowa pomiędzy molekułami. Grupa metylowa jest przyłączana do enzymu, który wykonuje ważną funkcję w organizmie. Tworzenie takiej grupy ma miejsce podczas metylacji. Metylacja działa jak domino i jest niezbędna dla naszego zdrowia. Bez niej funkcje homocysteiny, SAMe czy metioniny są zaburzone, a organizm nie może przeprowadzić właściwej detoksykacji. Detoksykacja w chorobie w Lyme jest priorytetm. Na prawidłową metylację wpływają przede wszystkim geny, ale również dieta, niedobory B12, upośledzone wchłanianie składników odżywczych, toksyny czy stres.

Są 3 markery do oznacznania metylacji : poziom witaminy B12 – Holotranskobalaminy II (Holo-TC), Kwasu metylomalonowygo (MMA) i homocysteiny.
Złożenie tego wszystkiego do kupy da nam wiarygodny wynik czy metylacja jest na dobrym poziomie. Metylacja pozwala naszemu organizmowi funkcjonować, konwertować wszystko, co ma być skonwertowane (wchłanianie). Do tego wspierany jest system odpornościowy, usuwane są toksyny, tworzą się nowe komórki, następuje obniżenie poziomu histaminy. Jest to proces bardzo potrzebny, a szczególną uwagę trzeba zwrócić na homocysteinę.

Jeśli mamy zaburzenie metylacji, jesteśmy narażeni na wysoki poziom homocysteiny, która musi przejść proces, aby przekształcić się w metioninę lub cysteinę. Do tego potrzebujemy witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Powstaje błędne koło, występują zaburzenia metylacji, bo nie wchłaniana jest odpowiednio witamina B12 i kwas foliowy. Gen MTHFR pozwala na prawidłowe tworzenie enzymu o nazwie reduktaza metylenotetrahydrofolianu, który jest niezbędny dla przetwarzania aminokwasów oraz reakcji z udziałem kwasu foliowego i to w każdej komórce ciała. Dzięki MTHFR kwas foliowy jest przekształcany do postaci jaka może być realnie „użyta” w organizmie. Ten enzym odgrywa kluczową rolę w metabolizmie homocysteiny oraz przetwarzaniu aminokwasów. Dzięki niemu kwas foliowy i witamina B12 są zamieniane na bardziej dostępne dla naszego organizmu.
Dziś mówi się, że aż 1/3 ludzkości jest narażona na mutację tego genu. Gdy mamy problemy z metylacją, to nawet jedzenie mięsa może być dla nas szkodliwe, bo organizm nie radzi sobie z przetwarzaniem aminokwasów i nie potrafi tego usunąć. Podczas problemów z metylacją , wskazane jest wykonanie testu na mutacje genu MTHFR