Właściwe odżywianie w przebiegu chorób odkleszczowych

0
5869

Układ odpornościowy człowieka i jego mózg wymaga optymalnego żywienia.
Poprawa odżywiania może pomóc organizmowi w walce z boreliozą, umożliwić optymalne działanie układu odpornościowego i zmniejszyć niekorzystne skutki działania boreliozy na jelita, mózg, układ mięśniowo-szkieletowy i hormony.
Niestety, odżywianie jest często zaniedbane, a czasami całkowicie pomijane w protokołach leczenia boreliozy.

Dlaczego odżywianie ma znaczenie dla powrotu do zdrowia po chorobie z Lyme?

Borelioza, jest jedną z najszybciej rozwijających się chorób zakaźnych na całym świecie. Co najmniej 476 000 osób rocznie jest diagnozowanych i leczonych na boreliozę w USA, a gdzie reszta?
Chociaż samo odżywianie nie wyleczy boreliozy, ale może znacznie złagodzić objawy, przyspieszyć proces gojenia i stworzyć silniejsze, bardziej odporne ciało zdolne do leczenia boreliozy. Ponadto leczenie żywieniowe jest potężnym uzupełnieniem protokołów antybiotykowych i ziołowych.

Krok 1: Usuń pokarmy zapalne

Zakażenie Borrelią i koinfekcjami wywołuje w organizmie głęboką odpowiedź zapalną. Może to wpływać na jelita, stawy, mózg, układ sercowo-naczyniowy, oczy i skórę.
W pierwszej kolejności usuwamy z diety:

  • Przetworzoną żywność
  • Rafinowane węglowodany i cukier
  • Przemysłowe oleje z nasion, takie jak olej rzepakowy, kukurydziany, bawełniany, sojowy i szafranowy.

Od 70 do 80 % układu odpornościowego znajduje się w jelitach, więc gdy  mikrobiota jelitowa jest niezdrowa, ucierpi na tym funkcja odpornościowa, a tym samym zdolność do walki z boreliozą. Usunięcie rafinowanych węglowodanów i cukrów jest niezbędne do zmniejszenia stanu zapalnego i regulacji układu odpornościowego w boreliozie.

Krok 2: Jedz pokarmy przeciwzapalne

Oprócz usuwania pokarmów zapalnych z naszej diety, musimy również włączyć pokarmy, które aktywnie zmniejszają stany zapalne. Należy włączyć do swojej diety następujące pokarmy przeciwzapalne:

  • Dzikie owoce morza

IL-17 to prozapalna cytokina (immunologiczna cząsteczka sygnałowa) wytwarzana przez układ odpornościowy podczas zakażenia boreliozą. Jednak przewlekła produkcja IL-17 może sprzyjać szerzącemu się zapaleniu, a nawet autoimmunizacji. Metabolity kwasów tłuszczowych omega-3, zwane „wyspecjalizowanymi mediatorami pro-rozdzielczymi” lub SPM, zmniejszają produkcję IL-17, a tym samym mogą pomóc w uspokojeniu reakcji zapalnej.
Staraj się jeść kilka porcji tłustych ryb zimnowodnych tygodniowo, aby zwiększyć spożycie kwasów omega-3. Wybieraj spośród owoców morza, które mają niską zawartość rtęci i wysoką zawartość kwasów omega-3 (łosoś, makrela, anchois, sardynki i śledź).

  • Warzywa krzyżowe

Warzywa krzyżowe, takie jak brokuły i kalafior, zawierają związki zwane glukozynolanami, które zwiększają produkcję glutationu w organizmie.
Glutation, przeciwutleniacz i cząsteczka sygnalizująca układ odpornościowy, odgrywa kluczową rolę w odpowiedzi immunologicznej przeciwko boreliozie.

  • Jagody

Krętki Borrelia stymulują makrofagi, w tym komórki glejowe w mózgu do uwalniania zapalnych cytokin IL-6 i TNF-α. Nadmierna produkcja tych cząsteczek ma działanie neurotoksyczne na mózg.
W badaniach na zwierzętach stwierdzono, że jagody zmniejszają produkcję IL-6 i TNF-α, a tym samym mogą pomóc chronić mózg i tłumić ogólny stan zapalny.

  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Oleuropeina, główny składnik oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, zmniejsza również produkcję zapalnych cytokin IL-6 i TNF-α zaangażowanych w reakcję zapalną wywołaną boreliozą. Pamiętaj, aby wybrać ekologiczną oliwę z oliwek, aby uniknąć spożywania pozostałości pestycydów lub herbicydów, które mają działanie zaburzające układ odpornościowy.

Krok 3: Wesprzyj swój układ odpornościowy

Twój układ odpornościowy wymaga szeregu składników odżywczych, aby działać jak najlepiej. Ponadto infekcje i stres pozbawiają organizm krytycznych mikroelementów.
Rzućmy okiem na kilka mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego:

Witamina D jest często niska u pacjentów z przewlekłą chorobą z Lyme. Ponadto Borrelia burgdorferi bezpośrednio zmniejsza ekspresję receptora witaminy D w komórkach odpornościowych, zwiększając zapotrzebowanie na witaminę D.
Witamina D ma kluczowe znaczenie dla powrotu do zdrowia po chorobie z Lyme. Codzienne przebywanie na słońcu i spożywanie pokarmów bogatych w witaminę D, w tym tłustych ryb zimnowodnych i żółtek jaj, wspierają pozyskanie witaminy D. Często jednak konieczna jest suplementacja, zwłaszcza w miesiącach jesienno-zimowych.

  • Witamina A

Witamina A to witamina rozpuszczalna w tłuszczach (witamina, która rozpuszcza się w tłuszczach i olejach), która reguluje zarówno wrodzone, jak i adaptacyjne gałęzie układu odpornościowego. Wrodzony układ odpornościowy to nasz zestaw pierwszej linii obrony immunologicznej, podczas gdy adaptacyjny układ odpornościowy składa się z wyspecjalizowanych komórek, które atakują określone patogeny.
Do walki z boreliozą potrzebujemy obu gałęzi układu odpornościowego, a witamina A może pomóc. Co ciekawe, niedobór witaminy A pogarsza boreliozowe zapalenie stawów u myszy, podczas gdy uzupełnianie witaminy A zmniejsza szkodliwą reakcję zapalną.

Retinol, forma witaminy A, której potrzebuje układ odpornościowy, znajduje się tylko w niektórych pokarmach zwierzęcych, takich jak żółtka jaj i wątroba. Ponadto organizm może wytwarzać retinol z karotenoidów, prekursorów witaminy A w żółtych i pomarańczowych pokarmach roślinnych, takich jak dynia i marchew. Jednak ten proces konwersji nie jest wydajny u wielu osób, co wymaga przyjmowania witaminy A w pokarmach zwierzęcych.

  • Cynk

Cynk jest drugim po żelazie najobficiej występującym mikroelementem w naszym organizmie. Odgrywa kilka ról w układzie odpornościowym, w tym wspiera barierę jelitową, warstwę komórek, która wyściela jelito i utrzymuje jelitowy układ odpornościowy.
Cynk hamuje również aktywność dopełniacza. Dopełniacz jest częścią układu odpornościowego, który jest nadmiernie aktywowany przez zakażenie boreliozą i przyczynia się do powstawania stanów zapalnych.
Światowa Organizacja Zdrowia informuje, że jedna trzecia światowej populacji jest zagrożona niedoborem cynku. Weganie, wegetarianie, osoby starsze i osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi, które utrudniają wchłanianie składników odżywczych, są szczególnie narażeni na niedobór. Aby wesprzeć swój układ odpornościowy, kładź nacisk na pokarmy bogate w cynk, w tym ostrygi, czerwone mięso, podroby i drób.

 Krok 4: Wspieraj zdrowie jelit

Wiele osób z boreliozą przeszło wielokrotne cykle antybiotyków. Chociaż antybiotyki mogą przynieść znaczne korzyści wielu chorym na boreliozę, zmniejszają również poziom pożytecznych mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym. Pozwala to na proliferację mniej pożądanych organizmów oportunistycznych i patogennych, w tym różnych drożdży i bakterii.
Wynikająca z tego nierównowaga mikroflory jelitowej może osłabić funkcje odpornościowe, trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Ponadto wstępne badania sugerują, że Borrelia może bezpośrednio zarażać przewód pokarmowy. Dlatego ważne jest, aby wspierać zdrowie jelit, jeśli cierpisz na boreliozę.

Coraz więcej badań wskazuje, że dieta ma ogromny wpływ na zdrowie jelit. Istnieją pewne produkty, które należy traktować priorytetowo, aby wspierać zdrowie jelit, w tym:

  • Innowacyjne połączenie adaptogenow z probiotykami, wspiera proces regeneracji jelit.
  • Błonnik: Błonnik pokarmowy znajdujący się w warzywach, owocach, orzechach, nasionach i roślinach strączkowych wspiera rozwój pożytecznych bakterii jelitowych, które pozytywnie wpływają na naszą funkcję odpornościową i trawienie.
  • Pokarmy fermentowane: Pokarmy fermentowane, takie jak kapusta kiszona, kimchi, kwas chlebowy buraczany i jogurt (dla tych, którzy tolerują produkty mleczne), dostarczają probiotyki, które wspierają zdrowie jelit i funkcje odpornościowe. Staraj się codziennie spożywać porcję sfermentowanej żywności. Pamiętaj, aby różnicować sfermentowaną żywność, ponieważ każda żywność oferuje unikalne mikroorganizmy probiotyczne i korzyści zdrowotne.
  • Rosół z kości: to wolno gotowany bulion z gotujących się kości zwierzęcych i tkanki łącznej w wodzie. Jest galaretowaty i bogaty w glicynę i prolinę, aminokwasy, które pomagają stworzyć zdrowe jelita.

 Krok 5: Wesprzyj swoje stawy i mózg

Borrelia może powodować rozległe uszkodzenia tkanek kolagenowych w ciele, takich jak skóra, ścięgna i więzadła. Do suplementacji zoptymalizuj spożycie witaminy C, spożywając produkty takie jak papryka, owoce cytrusowe, jagody i brokuły.
Mózg jest poważnie zakażony w wielu przypadkach przewlekłej choroby z Lyme, zwanej „neuroboreliozą”. Zakażenie boreliozą sprzyja zapaleniu mózgu i upośledza produkcję energii w neuronach, utrudniając jasne myślenie i utrzymanie zrównoważonego nastroju.
Witamina B12 i DHA to dwa składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Witamina B12 jest dostarczana przez mięso, drób, ryby i jaja, podczas gdy DHA jest kwasem tłuszczowym omega-3, który możemy spożywać z owocami morza, takimi jak dziki łosoś i sardynki.
Istnieje wiele innych czynników żywieniowych, które mogą wspierać zdrowe funkcjonowanie mózgu w chorobie z Lyme, ale spożycie witaminy B12 i DHA to dwa z najważniejszych.

Warto pamiętać o dobrym odżywianiu,  jak i o dobrej, sprawdzonej i właściwej suplementacji wspomagającej procesy zdrowienia.